Metro-portal.hr

objavljeno 22.08.2022. 09:30:00
INTERVJU

Novi ciklusi Vlade Tuđe

Ja naprosto moram slikati i uopće ne pridajem značenju je li moje djelo netko priznaje ili ne, kaže Tuđa

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Vlado Tuđa)

Slikar Vlado Tuđa istaknuti je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor je niza zapaženih ciklusa, izlagač na brojnim samostalnim izložbama, nedavno mu je zagrebački AGM objavio reprezentativnu monografiju s više od tristo ilustracija.

Gospodine Tuđa, nažalost, prije nekoliko mjeseci doživjeli ste tešku prometnu nesreću s brojnim zdravstvenim posljedicama za Vas. No, uspjeli ste pronaći snage i motivacije i vratili ste se slikarstvu. Okruženi smo u Vašem atelijeru brojnim novim akrilima.

- Ja živim za slikanje. Moj život je slikarstvo.

Je li došlo do stanovitih promjena u slikarstvu?

Slikam i figuraciju i apstrakciju. Ponekad moram nešto i promijeniti, iskriviti jer sve je normalno već viđeno.

Sve je više velikih i vrlo velikih formata.

- Da, nastavljam rad na tim formatima. Sve više radim na formatu 2,5 x 1,5 metra. Ciklusi su izvedeni u akrilu ili na platnu ili na posebnom, otpornom kartonu.

Aktivni ste svaki dan u atelijeru?

- Da, svaki dan, četiri sata prijepodne i četiri sata popodne. Ne mogu bez slikarstva. Umjetnost je u meni, ja ću slikati i crtati dokle bude snage u meni. Ja naprosto moram slikati i uopće ne pridajem značenju je li moje djelo netko priznaje ili ne. Ako se nisam do sada dokazao,niti neću. O meni i mome radu postoji na tisuće tekstova u inozemnim medijima, s brojnim ilustracijama mojih slika, u povodima izložbi vani.

Vaš kolor je sve intenzivniji.

- Svatko drugačije prihvaća starenje. Ja ga prihvaćam jako teško,psihički i fizički. No, svejedno osjećam radost u sebi, a mladost je radost. Zato je kolor sve žešći, on je radost . Ja živim u sjećanjima na mladost.

Prije više godina objavljena je bogata, reprezentativna monografija o Vašem djelu. Koliko je ona približila Vaš opus širem krugu?

- Tiskana je u 1000 primjeraka. Koliko sam informiran, monografija je rasprodana, gotovo da je i nema više u prodaji.To je za mene dobar znak.

Možda je manje poznati, Vi ste i strastveni skulptor.

-Skulpture su mi u velikom atelijeru. Zbog zdravstvenih problema manje sam im posvećen.

Kada ćemo vidjeti Vašu novu izložbu u Zagrebu?

-Obećano mi je na jesen. Vidimo se.

Piše: Miroslav Pelikan
22.08.2022. 09:30:00
http://metro-portal.hr/novi-ciklusi-vlade-tudje/138967/