Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2021. 08:31:00
OSVRT

Novi ciklus crteža Duška Šibla

Niz novih crteža nosi prepoznatljiva obilježja ,energični pokreti,strastveni kontakt, priljubljeni zagrljaji,čvrsti i neraskidivi,dok bjelina papira donosi snažan svjetlosni učinak

Duško Šibl
Duško Šibl (Miroslav Pelikan)

Kontinuirani rad umjetniku uvijek donosi samo korist jer realizirajući većinu ideja (nemoguće je sve ostvariti) uviđa prednosti pojedinih izvedbi i slobodnije nastavlja s radom,prepuštajući se dublje i cjelovitije privlačnosti i složenosti motiva.

Akademski slikar Duško Šibl i u Londonu, u svom radnom prostoru, kreira, oživotvoruje niz zamisli, ponajprije vezanih za kompleksni ciklus Figura u pokretu, ovoga puta kao seriju crteža, u kombiniranoj tehnici,akvarel, olovka, flomaster na papiru, naravno i uz nekoliko kolaža koji progovaraju o trenutku .

Niz novih crteža nosi prepoznatljiva obilježja, energični pokreti,strastveni kontakt, priljubljeni zagrljaji, čvrsti i neraskidivi, dok bjelina papira donosi snažan svjetlosni učinak, tako da sva zbivanja djeluju vrlo optimistično, nasmiješeno.

Serija crteža ostavlja vrlo uvjerljiv dojam na promatrača, neprestano gibanje, nezaustavljivost pokreta,igra tijela i ovdje je ključan element.

Istodobno valja istaknuti kako ova serija crteža,u cjelini djeluje fragilnije i nježnije i suptilnije u odnosu na ulja i akrile na platnu, gdje je u prvom planu silina energije i emocija.

Novi ciklus maštovitih i razigranih crteža Duška Šibla u kombiniranoj tehnici pravo je osvježenje u aktualnoj likovnoj produkciji .

Motiv figure u opusu akademskog slikara Duška Šibla ima novo i zanimljivo značenje, njegove slike govore o sadašnjem trenutku života, o neizbježnosti vremena i osjećaja.

Piše: Miroslav Pelikan
25.02.2021. 08:31:00
http://metro-portal.hr/novi-ciklus-crteza-duska-sibla/130579/