Metro-portal.hr

objavljeno 18.02.2013. 08:05:00
WOW :)

Novi antibiotici stižu iz oceana?

Skupina škotskih znanstvenika sa sveučilišta u Aberdeenu u potrazi je za neotkrivenim tvarima u oceanskim brazdama

Na dnu oceana možda se kriju lijekovi
Na dnu oceana možda se kriju lijekovi (Arhiva)

Antibiotici su sve manje učinkoviti, jer je sve više bakterija razvilo otpornost, tako da se ubrzanim koracima približavamo trenutku kad će postati potpuno nekorisni. Takva bi situacija uzrokovale velike probleme ljudskom rodu, pa su škotski znanstvenici odlučili potražiti nove lijekove na najnepristupačnijim mjestima na svijetu.

Projekt vrijedan preko 9 milijuna eura ima za cilj prikupiti uzorke s dna oceanskih brazdi, te nakon toga pokušati uzgojiti gljivice i bakterije iz sedimenata kao podloge za otkrivanje novih antibiotika.

Uzorke će početi prikupljati u brazdama uz obale Antarktike, Čilea, Norveške, Novog Zelanda i Perua. Na tim se, izuzetno neprijateljskim mjestima, razvio život čiji su oblici jedinstveni u svakoj od brazdi.

Do sada nije prikupljeno puno uzoraka s dna oceanskih brazda, stoga su znanstvenici uvjereni da tamo postoji velika mogućnost otkrivanja novih antibiotika. Cijeli projekt bi trebao trajati oko 18 mjeseci, a u slučaju da bude uspješan, nove antibiotike možemo očekivati za deset godina.

 

18.02.2013. 08:05:00
http://metro-portal.hr/novi-antibiotici-stizu-iz-oceana/76551/