Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 09:28:00
NIKAD KRAJA

Nove žrtve nereda u Bangkoku, Ban Ki-moon zabrinut

U sukobima u Bangkoku od petka je ukupno smrtno stradalo najmanje 16 osoba a 140 ih je ozlijeđeno

(Getty Images)

Najmanje tri osobe ubijene su u subotu ujutro u novim incidentima između vojnika i prosvjednika u Bangkoku, prenosi AFP iskaze svjedoka.

U sukobima u Bangkoku od petka je ukupno smrtno stradalo najmanje 16 osoba a 140 ih je ozlijeđeno. Najnoviji sukobi odvijali su se sjeverno od četvrti pod nadzorom protuvladinih "crvenih košulja", zoni dosad pošteđenoj sukoba.

Vojnici su otvorili vatru u zoru na "dvadesetak prosvjednika" koji su se kretali u njihovu pravcu s podignutom "tajlandskom zastavom", rekao je inozemni stanovnik četvrti.

Žestoki sukobi izbili su između protuvladinih prosvjednika i vojske u Bangkoku u petak, dan nakon sukoba u kojima je jedan prosvjednik ubijen, a vojni savje tnik oporbenih "crvenokošuljaša" ranjen u glavu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak na zaustavljanje nasilja na Tajlandu izrazivši zabrinutost ozbiljnim sukobima između protuvladinih prosvjednika i snaga sigurnosti.

Prijestolnicom se širi nasilje, deset dana nakon pregovora premijera Abhisista Vejjajive i čelnika "crvenih" u kojima je djelomično dogovoren mirovni plan. Izvanredno stanje, proglašeno u Bangkoku početkom travnja, prošireno je na još 15 pokrajina na sjeveru i sjeveroistoku zemlje koje su uporišta prosvjednika.

Politička kriza se naglo zaoštrila početkom tjedna kada su "crvene košulje", prije nego će se razići, zatražile podizanje optužnice protiv potpredsjednika vlade Suthepa Thaugsubana kojeg smatraju odgovornim za sukobe 10. travnja u kojima je poginulo 25 ljudi, a više od 800 je ranjeno.

Ljutit što se ne može obračunati s čelnicima prosvjednika koji su prije deset dana rekli da prihvaćaju njegov plan izlaska iz krize, premijer je otkazao prijevremene izbore koje je bio najavio za studeni.

Ban Ki-moon zabrinut

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak na zaustavljanje nasilja na Tajlandu izrazivši zabrinutost ozbiljnim sukobima između protuvladinih prosvjednika i snaga sigurnosti.

"Glavni tajnik prati s rastućom zabrinutošću ubrzani rast napetosti i nasilja na Tajlandu", priopćio je ured za odnose s javnošću glavnoga tajnika UN-a.

"On poziva i prosvjednike i tajlandske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjeglo daljnje nasilje i gubitak života", kaže se u priopćenju u kojemu se dodaje da glavni tajnik "snažno ohrabruje obje strane da se hitno vrate za pregovarački stol kako bi smanjili napetosti i riješili probleme na miroljubiv način".(hina/metro-portal)

 

15.05.2010. 09:28:00
http://metro-portal.hr/nove-zrtve-nereda-u-bangkoku-ban-ki-moon-zabrinut/40068/