Metro-portal.hr

objavljeno 04.08.2020. 12:01:00
NOVE VRSTE

Nove vrste po Marvelovim junacima

Među novootkrivenim vrstama australskih insekata je i muha sa šarama sličnim onima koje ima Deadpool, jedan od superjunaka iz Marvelovih stripova, piše BBC

Imena su sjajna ;)
Imena su sjajna ;) (Arhiva)

Iz australske Nacionalne agencije za znanost (Csiro) kažu da su prošle godine nadjenuli imena 165 novih vrsta insekata, biljaka, ptica i riba, a brojni među njima nazvani su po likovima iz Marvelovih stripova, pa tako odnedavno postoje Thor, Loki ili Crna udovica.

"Muha Deadpool je ubojica čije šare na stražnjem dijelu tijela podsjećaju na masku istoimenog lika iz Marvelova stripa", rekao je entomolog iz Csira, Bryan Lessard.

U čast pokojnome Stanu Leeju, koji je 1961. stvorio Fantastičnu četvorku iz jednog od naznačajnijih stripova tvrtke Marvel Comics' te potom osmislio Spider-Mana i Hulka, znanstvenici su muhi s bijelim brkovima nadjenuli ime po njemu, objavio je Csiro.

Loki, gospodar nepodopština koji se pojavljuje u seriji Marvel Cinematic Universe, američkoj medijskoj franšizi, najveći je negativac.

I premda se izbor imena za neku novu biljnu ili životinjsku vrstu može činiti zabavnim, stručnjakinja za pčele i ose, Juanita Rodriguez kaže da je taj posao od velikog značaja i za naš svakodnevni život.

"Otkrili smo novu vrstu osolikih pauka koje ovog ljeta pronalazimo samo na područjima koja nisu zahvatili požari niskog raslinja, pa ćemo uspjeti pratiti njihov oporavak", rekla je Rodriguez, dodavši da bi otrov što ga proizvodi ovaj insekt mogao biti koristan u liječenju Alzheimerove bolesti i epilepsije.

Na popisu imena novootkrivenih vrsta muha našlo se i ono Marvelova lika koji nastoji spasiti Zemlju od zlih sila - Thora.

Dr. Lessard kaže da je znanosti poznata tek četvrtina australskih insekata te pojašnjava da znanstvenici nadijevanjem imena što većem broju životinjskih i biljnih vrsta istodobno bolje "upoznaju njihove supermoći".

"Bez znanstvenog naziva, ove vrste u znanost prolaze u potpunosti neopaženo", kazao je Lessard.

04.08.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/nove-vrste-po-marvelovim-junacima/126665/