Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2011. 21:40:00
ZLO SE ŠIRI

Nove sintetičke droge osvajaju Europu

Samo u protekloj 2010. godini Europska je unija registrirala čak 41 novu drogu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić/CROPIX)

Europska komisija objavila je "rat" opasnim drogama. Po najnovijim podatcima, Stari kontinent u posljednjih je godinu dana "preplavio" val novih, do sada potpuno nepoznatih sintetičkih droga.

Samo u protekloj 2010. godini Europska je unija registrirala čak 41 novu drogu, potvrdio je u Bruxellesu glasnogovornik povjerenice za pravosuđe Viviane Reding. "Brojke su prilično alarmantne", dodao je. Glavobolje europskim službenicima zadaje prije svega nagli porast broja novih opasnih "tvari".

U 2009. godini zabilježene su "samo" 24 nove droge. U razdoblju između 2005. i 2010. na tlu Europske unije registrirano je ukupno 115 vrsta novih sintetičkih droga.

Takve se droge najbolje prodaju među mladom populacijom. U Irskoj, kako potvrđuje aktualno istraživanje Europskog statističkog ureda (Eurostat), 16 posto mladih konzumira te droge. U cijeloj Europi je stopa ipak puno manja. Otprilike svaka 20. mlada osoba "uživa" u sintetičkim drogama.

Europska komisija najavila je da će do jeseni ove godine predstaviti prijedloge kako bi se moglo učinkovitije boriti protiv tih novih droga. Naime, za razliku od "teških" droga poput kokaina ili heroina, za koje su u većini zemalja na snazi prilično jasne zabrane, zakonodavstvo je po pitanju "lakih" sintetičkih droga poprilično komplicirano. Te se droge često sastoje od tvari koje uopće nisu zabranjene. Ukoliko se u nekoj zemlji i promijene zakoni, proizvođači brzo reagiraju i minimalno mijenjaju njihov sastav - i tako im zakonodavac ne može ništa. Sintetičke se droge najčešće prodaju u klubovima, specijaliziranim shopovima i preko interneta.

Opasni mefadron

Krajem prošle godine je primjerice u Europskoj uniji zabranjen mefadron - droga koja je po učinku vrlo slična ecstasyju. Istraživanja su pokazala da mefadron može prouzročiti ogromne štete u organizmu osoba koji ga konzumiraju. Samo u Velikoj Britaniji i Irskoj mefadron se povezuje sa smrću 37 ljudi.

"Sintetičke se droge Europom šire neviđenom brzinom. One mogu biti otrovne, od ljudi stvaraju ovisnike i imaju dugoročne posljedice", upozorila je povjerenica Reding. Slične, vrlo dramatične riječi izrekao je i poljski premijer (i novi predsjednik Europskog vijeća) Donald Tusk. Komisija zato želi djelovati. Brzo i odlučno. "Sadašnji sustav za borbu protiv novih droga je nedovoljan", smatra Reding.

Irska je, kako je pokazalo istraživanje Eurostata, zemlja koja ima najviše problema s drogama unutar Europske unije. Svaka šesta mlada osoba je u "kontaktu" s drogama. U Poljskoj i Latviji je devet posto mladih priznalo konzumiranje opasnih tvari. U Velikoj Britaniji (8%) i Luksemburgu (7%) situacija nije puno bolja.

Do droge preko prijatelja

Istraživanjem se pokušalo doznati preko kojih kanala mladi uopće dolaze do droge. Preko 50 posto ispitanika navodi da su droge dobili od prijatelja. Svaki treći ispitanik u kontakt s opasnim tvarima došao je na partyjima ili u klubovima. Oko trećina mladih muških Europljana kaže da je barem jednom u životu konzumirala kanabis, kod žena je to svaka peta ispitanica. Zanimljiv je i rezultat istraživanja o tome koje droge mladi u Europi smatraju najopasnijima. Kokain i ecstasy po njima imaju puno teže posljedice po zdravlje od kanabisa i alkohola.

Izvor: Deutsche Welle

13.07.2011. 21:40:00
http://metro-portal.hr/nove-sinteticke-droge-osvajaju-europu/61261/