Metro-portal.hr

objavljeno 20.07.2014. 10:30:00
NAPOKON

Nove nade za pingvine na Južnom polu

Najnovija suradnja Rusije i Njemačke po pitanju zaštite mora na području Južnog pola, daje nove nade po pitanju očuvanja i širenja životinjskih vrsta kao što su kitovi i kraljevski pingvini

Hoće li pingvini napokon dobiti zaštitu?
Hoće li pingvini napokon dobiti zaštitu? (Arhiva)

U izvješću "Oporuka Južnog oceana: Vizija za zaštitu Weddellovog mora", međunarodna koalicija vodećih organizacija za zaštitu okoliša, Antarctic Ocean Alliance (AOA), želi unaprijediti aktualna znanstvena i politička nastojanja po pitanju učinkovitije zaštite voda oko Južnog pola. Ovo izvješće jednim dijelom predstavlja i prijedlog stvaranja zaštićenih morskih područja kao i zabranu ribolova u 19 regija oko Antaktisa.

Nova ruska stajališta?

Komisija za očuvanje živućih morskih blaga Antarktika trenutno raspravlja s vladama pojedinih zemalja oko stvaranja mreže zaštićenih morskih područja. Posljednja velika konferencija ove Komisije koja se održala prošle godine, i na kojoj su trebala biti zaključena dva velika zaštićena morska područja na Južnom polu, zbog otpora kojeg je pružila Rusija, nije završila uspjehom. No, trenutno ova zemlja zajedno s Njemačkom zajednički radi na novom prijedlogu koji se tiče zaštitne zone na području Weddellovog mora.

"Njemačka je prepoznala ekološki značaj Weddellovog mora i zajedno s Rusijom vodi proces čiji je cilj zaštita ove iznad svega važne regije. AOA pozdravlja ovu suradnju kao i pristanak Rusije na stvaranje zaštitnog morskog područja", kaže Onno Groß iz Organizacije za zaštitu mora DEEPWAVE.

Opasnost kroz ribolov i klimatske promjene

Weddellovo more je more Južnog oceana koje graniči s obalom Antarktika i prostire se između Coatsove zemlje i Antarktičkog poluotoka. Ovo more koje je na svom južnom dijelu trajno prekriveno ledom, poznato je po bogatstvu vrsta koje ovdje žive. „Velika, u potpunosti zaštićena područja na kojima bi vrijedila apsolutna zabrana ribolova su jedina sredstva s kojima bi nevjerojatna biološka raznovrsnost Weddellovog mora bila očuvana i zaštićena", naglašava Andrea Kavanagh iz organizacije „Pew Charitable Trusts".

Naime, iz spomenutog izvješća proizlazi da je upravo Weddellovo more kroz klimatske promjene i povećanje razine kiseline u oceanu posebno ugroženo. Ovdje postoje velike razlike između situacije kakva je na zapadnom antarktičkom poluotoku i one koja vlada na istočnom dijelu Južnog pola. Zapadno područje naime pripada redu onih na našoj planeti koja se najbrže zagrijavaju što pak prouzrokuje topljenje i nestanak ledenih masa. Na istočnom dijelu pak se količina leda već godinama povećava a s njome i količina leda u Južnom oceanu uopće.

„Uspostavljanje mreže zaštitnog područja u Weddellovom moru doprinosilo bi daljnjem širenju životinjskih vrsta kao što su kitovi, morski medvjedi i kraljevski pingvini", kaže Tim Packeser stručnjak za mora pri organizaciji WWF. Osim toga, ovakvom vrstom zaštite bi se povećala otpornost ove regije prema povećanju kiseline voda i klimatskim promjenama - budući da se zdrava flora i fauna bolje mogu prilagoditi na promjene koje su u tijeku.

Dug put do zaštite Južnog pola

AOA u svom najnovijem izvješću apelira na Rusiju i Njemačku da naprave prijedlog koji bi doista imao osnovu i sadržaj po pitanju zaštite Weddellovog mora u godini 2015. Ova organizacija istodobno poziva sve države (članice CCAMLR-a) da već ove godine proglase trajna i velika područja zaštite na istočnom Južnom polu i Rossovom moru.

"AOA gaji nade da će angažman Rusije po pitanju zaštite Weddellovog mora istodobno značiti da će ova zemlja preuzeti vodeću ulogu po pitanju prijedloga zaštite istočnog Južnog pola i Rossovog mora", kaže Onno Groß. On dodaje kako zemlje članice Komisije imaju zadaću uspostaviti zaštitne mehanizme za vode oko Južnog pola, iako im to do sada (usprkos dugogodišnjim pregovorima i raspravama) nije pošlo za rukom. "U tom smislu i mi pozdravljamo suradnju Njemačke i Rusije i nadamo se da će na sljedećem sastanku Komisije u listopadu ove godine, zastoj koji je do sada vladao u ovom procesu, konačno biti okončan", kaže Andrea Kavanagh.

Piše: Irene Quaile/Željka Telišman/DW
20.07.2014. 10:30:00
http://metro-portal.hr/nove-nade-za-pingvine-na-juznom-polu/86270/