Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2013. 14:18:00
SLOW FOOD

Nove mogućnosti u EU za hrvatske male poljoprivrednike

Slow Food i Kinookus za očuvanje hrvatske poljoprivredne i prehrambene baštine

Slow Food u akciji
Slow Food u akciji (Slow Food)

Hrvatska je od danas u Europskoj uniji. Povijesni je to trenutak o kojem se najviše govori u terminima razvoja, slobodne trgovinske razmjene i otvaranja tržišta. Ali ulazak u Europu znači i konkretan rad na zaštiti i valoriziranju poljoprivredne tradicije i prehrambene baštine Hrvatske i Balkana.

Kako bi pristup EU donio beneficije i nove mogućnosti malim poljoprivrednicima, potrebno je da oni razviju svijest kako bi na vrijeme mogli reagirati na potencijalno neadekvatne i štetne politike, stvarajući istovremeno uvjete za održiv razvoj ruralnih područja. 

U Hrvatskoj Slow Food koordinira projekt ESSEDRA (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas - Ekološki održiv društveno-ekonomski razvoj ruralnih područja).

Projekt, koji financira Europska komisija, uključuje i mapiranje prehrambene bioraznolikosti u sedam balkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, republika Makedonija, Rumunjska i Srbija) te u Turskoj. Cilj projekta je očuvanje poljoprivredne bioraznolikosti i gastro tradicije te osnaživanje civilnog društva kako bi ono bilo sposobno doprinijeti održivom ruralnom razvoju i održivim poljoprivrednim poitikama.

Hrvatski partner na ovom projektu je Udruga Kinookus koju su 2010. godine osnovali mladi stručnjaci iz audio-vizualnog, edukacijskog, znanstvenog, informatičkog, umjetničkog i menadžerskog sektora. Projekti su Udruge multidiciplinarnog i holističkog karaktera i odnose se na nove kulturalne i društvene modele, s posebnim naglaskom na edukaciji mladih na teme zdrave prehrane i očuvanja osobitosti lokalne prirodne i kulturne baštine. 

Mnogi tradicionalni prehrambeni proizvodi (uključujući uzgojne životinjske i biljne sorte te obrađenu hranu) riskiraju nestanak i žrtve su ne samo društvenih promjena, globalizacije i industrijske poljoprivrede, već i neadekvatnih i suvišnih mjera i pravila koja su nepromišljeno uvedena kao dio pristupnog procesa Europskoj Uniji.

Aktivnosti ESSEDRA projekta u Hrvatskoj bit će predstavljene tijekom Kinookus Food Film Festivala (od 4. do 8. rujna 2013.). Kroz susrete, diskusije i predavanja o održivoj poljoprivredi posebni će naglasak biti stavljen na prehrambeni suverenitet, temu četvrte edicije Festivala.

www.slowfood.com

01.07.2013. 14:18:00
http://metro-portal.hr/nove-mogucnosti-u-eu-za-hrvatske-male-poljoprivrednike/79046/