Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2021. 13:01:00
EHHH...

Novcem ne možete nagovoriti ljude na cijepljenje...

Novčane nagrade većinom ne utječu na spremnost radnika na cijepljenje, ma koliko ona bila

Neće pa neće...
Neće pa neće... (Arhiva)

Potaknuti brigom o zdravlju zaposlenika, ali i svjesni činjenice kako svaki odlazak na bolovanje stvara značajan trošak za njihovo poslovanje, dio poslodavaca odlučio je na različite načine nagraditi radnike koji se odluče cijepiti protiv koronavirusa.

Pa tako neke američke kompanije cijepljene zaposlenike nagrađuju gotovinom, slobodnim danima, pivom ili kolačima, a Kalifornija je nedavno pripremila 116,5 milijuna dolara nagrada za stanovnike koji se cijepe.

A kako bi radnici u Hrvatskoj reagirali kada bi im poslodavac ponudio novčanu nagradu za cijepljenje? Odgovor na to pitanje doznao je portal MojPosao, provođenjem ankete u kojoj je sudjelovalo gotovo 1.800 ispitanika.

'Privatna odluka u koju poslodavac ne smije zadirati'

Prema rezultatima ankete, malo više od polovice građana (53%) zainteresirano je za cijepljenje, dok je 47% protiv, čak i u slučaju kada bi za to dobili novčanu nagradu.

Kao razloge odbijanja cijepljenja ispitanici ističu kako njihovo zdravlje i tijelo nemaju cijenu te kako ne bi pristali biti pokusni kunići farmaceutske industrije. Čak niti u slučaju financijske nagrade. Dio građana pak ne dovodi u pitanje sigurnost samog cjepiva, ali smatraju da je to privatna odluka pojedinca u koju poslodavac nema pravo zadirati.

Da me poslodavac ucjeni time da će mi dati otkaz ako se ne cijepim, u istoj sekundi bih dala otkaz. Nitko nema pravo upravljati tuđim tijelom. Čak i da se želim cijepit, čim mi poslodavac da takav ultimatum - to je firma za koju ne želim raditi", jedan je od komentara sudionika ankete.

Oni koji se planiraju cijepiti, to će učiniti neovisno o nagradi

Među građanima koji bi se cijepili, većina (64%) bi to napravila bez obzira na nagradu od strane poslodavca. Kako navode u komentarima, samo cijepljenje je nagrada i to čine zbog vlastitog zdravlja, a ne poslodavca. Međutim, kako neki ističu, dodatno nagrađivanje cijepljenja predstavlja lijepu gestu poslodavca.

Na cijepljenje u zamjenu za financijsku nagradu pristala bi petina ispitanika (21%) otvorenih za cijepljenje. U prosjeku, cijepili bismo se za novčanu nagradu u iznosu od 5.535 kuna (odgovori variraju od 200 do 50000 kuna).

Manji dio anketiranih (15%) ističe kako bi se cijepili samo ako bi odbijanje cjepiva značilo i gubitak posla. Kako navode u komentarima, u tom slučaju bi naknadno tužili poslodavca, a neki se pitaju zašto bi se cijepili besplatno, ako za to mogu dobiti novčanu nagradu.

Piše: Moj Posao
13.06.2021. 13:01:00
http://metro-portal.hr/novcem-ne-mozete-nagovoriti-ljude-na-cijepljenje/132582/