Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2013. 12:03:00
LOVAA

Novac stvarno utječe na sreću

Analiza Gallupovih istraživanja tržišta uspjela je povezati količinu novca i sreću u životu

Kako se ono kaže, nije sve u novcima, nešto je i u zlatu, dionicama ...
Kako se ono kaže, nije sve u novcima, nešto je i u zlatu, dionicama ... (Shutterstock)

Dugo je vrijedila ona stara o novcu koji ne donosi sreću, no očito se svijet poprilično promijenio u zadnjih četrdesetak godina od stava Richarda Easterlina po kojem je nazvan Easterlin paradoks, tvrdnja da veća zarada ne čini ljude sretnijim.

Od tada su znanstvenici napravili brojna istraživanja na tu temu, a zadnja od njih je djelo Betsey Stevenson i Justina Wolfersa koji su, uz podatke Gallupa, priupitali stanovnike raznih zemalja kolika su im godišnja primanja i gdje bi se smjestili na ljestvici zadovoljstvo od 1 do 10.

Rezultati su pokazali nedvojbenu povezanost sreće modernog čovjeka s količinom novaca koju donosi u kućanstvo, pa tako primjerice Nijemci koji godišnje zarađuju oko 70 tisuća dolara stavljaju sebe na ljestvici zadovoljstva na 7.5, a njihovi sunarodnjaci sa zaradom od 16 tisuća dolara na 5.5.

Amerikanci s istom zaradom nešto su zadovoljniji, prosječno 6.5, dok su oni koji zarađuju preko 120 tisuća dolara na 8. Rusi sa 16 tisuća dolara prihoda stavljaju se na brojku 6, dok su oni s četiri puta manjom zaradom zadovoljni 4.5.

Slična je situacija i u Kini, Indiji i Nigeriji, jer svugdje oni s većom zaradom navode brojku koja je barem 1.5 bodova viša od one koju odabiru siromašniji.

05.05.2013. 12:03:00
http://metro-portal.hr/novac-stvarno-utjece-na-srecu/77942/