Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2012. 21:00:00
CAULERPA RACEMOSA

Nova vrsta Caulerpe prijeti Jadranu

Stručnjaci kažu da je Caulerpa racemosa puno otpornija i kao takva veća opasnost za autohtone zajednice flore i faune od Caulerpe taxifolie

Zasada se nalazi na četiri nalazišta kod rta Marlere
Zasada se nalazi na četiri nalazišta kod rta Marlere (Wikipedia/Matthieu Sontag )

Uočena je nova vrsta tropske alge koja predstavlja veću opasnost od Caulerpe Taxifolie. Za sada se nalazi na četri mjesta: na prva tri se prostire na površini od pola do jednog četvornog metra, ali na četvrtom mjestu je nastala livada površine 50 četvornih metara.

Prvi slučaj pojavljivanja Caulerpe racemose, jako invazivne tropske alge, se zbio prije sedam godina, a otkrio ju je u vrsarskom podmorju Anton Prekalj, instruktor ronjenja i predsjednik Ronilačkog kluba Ugor Vrsar. Nedavno su ronioci i biolozi otkrili novo stanište u podmorju rta Marlere. Na ovom novom staništu se nalaze te četiri lokacije, na dubini od 17.2 do 23.5 metara.

Stručnjaci kažu da je Caulerpa racemosa puno otpornija i kao takva veća opasnost za autohtone zajednice flore i faune od Caulerpe taxifolie.

C. racemosu je otkrila Željka Rajković koja kaže kako se nalazi na pjeskovitom i šljunkovitom tlu pored razasutih djelova stare olupine jednog željeznog broda. Podatke je zatim poslala znanstvenicima u rovinjskom Centru za istraživanje mora Ruđer Bošković. Oni su zaduženi za istraživanje i prikupljanje podataka o nalazima invazivnih algi iz roda Caulerpa za cijelo područje sjevernog Jadrana.

29.08.2012. 21:00:00
http://metro-portal.hr/nova-vrsta-caulerpe-prijeti-jadranu/73602/