Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2010. 15:49:00
RAKETNI POGON

Nova tehnologija skraćuje put na Mars na samo 40 dana

Najkraća udaljenost između Zemlje i Marsa je 56 milijuna kilometara, a najduža 401 milijun kilometara

(Ad Astra Rocket Company)

NASA-ini izračuni pokazuju da bi misija s ljudskom posadom do Marsa danas trajala pola godine (u jednom smjeru). Stručnjaci su stoga počeli razvijati tehnologiju koja bi to putovanje znatno skratila, a čini se da su vrlo blizu rješenju.

Kompanija "Ad Astra Rocket" koju vodi bivši astronaut Franklin Chang-Diaz, intenzivno radi na novoj generaciji raketnog pogona.

Njihova ideja se temelji na tome da električna energija i magnetno polje zajedno stvaraju plazmu koja pod ekstremnim temperaturama može pokrenuti raketu.

Takav pogon troši znatno manje goriva od postojećih, daje ravnomjernu snagu i mogao bi skratiti putovanje do Marsa na samo 40 dana.

Najkraća udaljenost između Zemlje i Marsa je 56 milijuna kilometara, a najduža 401 milijuna kilometara. I sama NASA je nedavno počela drugačije gospodariti svojim financijskim sredstvima pa se sve više ulaže u tehnologiju pogona.

U narednih pet godina planirana su ulaganja od tri milijarde dolara.

"Ne možemo još reći kada ćemo poslati prve ljude na Mars, ali je Crveni planet za nas dugoročno vrlo važan i velik projekt", rekao je Charles Bolden iz NASA-e.

"Uvjereni smo da naša tehnologija ima najveći potencijal upravo na području velikih pogona kao što su rakete s ljudskom posadom", rekao je Ad Astrin direktor Tim Glover za Space.com.

Za 40-dnevno putovanje na Mars potrebna je snaga od 200 megavata, a Ad Astra je do sada uspjela razviti prototip VX-200 (na slici) koji stvara snagu od 200 kilovata, što je još jako daleko od potrebnog. Ipak, čini se da istraživanja idu u pravom smjeru i da je Mars dalek, ali dostižan cilj.

10.03.2010. 15:49:00
http://metro-portal.hr/nova-tehnologija-skracuje-put-na-mars-na-samo-40-dana/35119/