Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2021. 09:41:00
NAJAVE

Nova sezona Gradskog dramskog kazališta Gavella

Gradsko dramsko kazalište Gavella u novu sezonu 2021./22. ulazi optimistično, a otvorit će ju u rujnu premijerom predstave "Pillowman" po nagrađivanom tekstu Martina McDonagha u režiji Vanje Jovanovića

Gavella je puna optimizma
Gavella je puna optimizma (Arhiva)

Nakon što je zgrada kazališta teško oštećena u potresu u ožujku 2020., kazalište Gavella tijekom protekle sezone i pol nije bilo u mogućnosti igrati na svojoj pozornici.

Gavelline predstave i projekte ugostili su kazalište Komedija, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, a dio repertoara gostovao je i u Tunelu Grič, u Atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te u KUC-u Travno, koji je postao Gavellin privremeno-stalni dom.

Ostvaren je i niz koprodukcijskih suradnji, s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zadru i Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu, a iz kazališta najavljuju da će na isti način djelovati i u budućnosti, budući da radovi na sanaciji od potresa na zgradi kazališta nisu ni blizu završetka.

Usprkos tome, Gavella je sezonu završila s nizom realiziranih premijernih i repriznih izvedbi predstava, te brojnim gostovanjima, pregršt nagrada i punim gledalištima.

U protekloj sezoni premijerno su izvedeni komadi "Višnjik" u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji s Osječkim ljetom kulture i HNK u Osijeku; autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića "Zagreb 2020", autorski projekt Enesa Vejzovića "Obavezan smjer", "Posjet stare dame" u režiji Dore Ruždjak Podolski, "Usidreni" u režiji Anastasje Jankovske i koprodukciji s HNK u Zadru i HNK u Splitu, te "Djetinjstvo u Agramu" u režiji Senke Bulić, koprodukcija s Festivalom Miroslav Krleža.

Gavelline su predstave gostovale u Opatiji, Puli, Dubrovniku, Krapini, Novom Sadu, te na festivalima Sterijino pozorje, Marulićevi dani, Dani satire Fadila Hadžića, Gfuk.

Na 30. Marulićevim danima predstava "Kiklop" dobila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, Saša Anočić dobio je nagrade za najbolju režiju i za najbolju adaptaciju teksta, Franjo Dijak nagrađen je za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Melkiora, a Zdravko Stolnik nagrađen je za dizajn svjetla.

Na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, predstava "Hotel Zagorje" proglašena je najboljom predstavom u cjelini, a Anica Tomić dobitnica je nagrade za najbolje redateljsko ostvarenje.

Zavodljiva mračna drama za početak nove sezone

 

29.07.2021. 09:41:00
http://metro-portal.hr/nova-sezona-gradskog-dramskog-kazalista-gavella/133395/