Metro-portal.hr

objavljeno 12.03.2011. 17:40:00
GENERALNI ŠTRAJK

Prosvjednici pozivaju nezaposlene da im se pridruže u ponedjeljak

Prosvjed nije ni protiv ni za EU, niti predstavlja bilo koju vjersku organizaciju, poručuju organizatori

Prosvjed, 12. ožujka
Prosvjed, 12. ožujka (@dr_hindoo via Twitter)

U Zagrebu u 18 sati na Cvjetnom trgu počinje još jedan zagrebački prosvjed protiv Vlade Jadranke Kosor. Prosvjednici nisu zadovoljni najavom premijerke da će se izbori održati krajem godine, nakon završetka pregovora s EU te pozivaju sve građane da im se pridruže u već tradicionalnoj šetnji.

"Ovaj prosvjed nije ni protiv ni za EU, niti predstavlja bilo koju vjersku organizaciju, nego je isključivo skup nezadovoljnih građana (i lijevih, i desnih, i svih između) čiji je jedini cilj: OSTAVKA VLADE i PRIJEVREMENI IZBORI, te poruka svim budući vladama da građani više neće šutjeti na političke gluposti!", poručuju organizatori.

Pratite tijek prosvjeda na Metro portalu.

Na Cvjetnom se okupilo stotinjak ljudi, među njima su i radnice Kamenskog. Broj raste iz minute u minutu. Policajci su raspoređeni po strateškim točkama u gradu.

Na Cvjetnom je mirno. Prosvjednici zvižde, ima manje transparenata protiv EU, nema govora. Čekaju da se skupi više ljudi kako bi krenuli u šetnju.

Povorka je krenula u 18.20 sati. Pozivaju građane da im se pridruže: "Svi na ulice". Ima ih oko 1000. Najavljena odredišta: HDZ, Markov trg, Ministarstvo branitelja, Županijski sud, Japanska ambasada.

Skrenuli su u Radićevu. Policija ih je dočekala iza Kamenitih vrata.

HDZ mafija, Vlada mafija i Jaco odlazi, najčešći su povici prosvjednika koji su se ponovno spustili na Trg. Skrenuli su u Prašku. Namjeravaju posjetiti i veleposlanstvo Japana i zapaliti svijeće.

Pred Uskokom skandiraju "Uhapsite mafiju". Ima ih oko 5000.

Minuta šutnje za Japan pred ambasadom. Svijeće su ostavili ispred zgrade. Sljedeće odredište je HDZ. Stali su pred MUP-om u Petrinjskoj i sjedištem HNS-a (Čačiću, lopove!)

Prosvjednici su na Trgu žrtava fašizma HDZ-u poslali već uobičajene poruke. Nisu se dugo zadržali, šetnja se nastavlja. Prosvjednici su glasni, imaju bubnjeve, vlada dobra atmosfera, a najbolje se vide hrvatska zastava i transparent "Generalni štrajk".

Stigli su do zgrade Vladimira Šeksa. Viču "Javi se" i "Lopove pijani", "Imamo, pivo, dođi dole". Zgradu čuva desetak policajaca.

Šetnja se nastavlja Vlaškom prema Maksimiru. Prosvjednici su zbunili policiju jer su skrenuli u Šubićevu prema sindikatima. Novo odredište je stan Milana Bandića - "Javi se" "Prodo si Varšavsku" 

Povorka je bučna, ali nema izgreda. Danas se skupilo najviše 5000 ljudi, prosvjednici se pitaju gdje su silni nezaposleni.

Pred sjedištem HDZ-a ponovno su ih dočekali specijalci. Kratko su vikali "Državu ste sjebali": Vraćaju se na Trg.

Novi prosvjed održat će se u ponedjeljak u 18 sati.

12.03.2011. 17:40:00
http://metro-portal.hr/nova-prosvjedna-setnja-pocinje-u-18h-na-cvjetnom/56409/