Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2020. 11:01:00
NAJAVE

Nova predstava u ZPC

Plesna umjetnica Aleksandra Mišić i Zagrebački plesni ansambl pripremaju novi premijerni naslov – plesnu predstavu 'Oko s površine' koja će biti predstavljena 16. listopada u Zagrebačkom plesnom centru.

Oko s Površine
Oko s Površine (Arhiva)

Predstava je nastala kao nadogradnja istraživanja započetog na projektu Esbat koji je premijerno izveden u ljeto 2020. u Svetvinčentu u sklopu projekta Nevidljiva Savičenta - prevođenje tradicije u suvremenu kulturu.

Dok se u Esbatu autorski tim u suradnji s lokalnim stanovništvom bavio poviješću Savičenštine; njenim legendama i običajima, u Oku s Površine, autori tematiziraju fragmentarnost pamćenja, kolektivno tijelo te kulturno kodiranje zajednice.

Predstavu izvode članice Zagrebačkog plesnog ansambla: Margareta Firinger, Gendis Putri Kartini, Jovana Zelenović.

Aleksandra Mišić je nagrađivana plesna umjetnica, umjetnička je ravnateljica i suosnivačica Masa dance company, plesna pedagoginja te nekadašnja dugogodišnja članica ZPA ansambla. Također, dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje, a kao koreografkinja i brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.

Nakon premijerne izvedbe 16. listopada u Zagrebačkom plesnom centru, uslijedit će reprizna izvedba 17. listopada u 20 sati.

***

Pored novog plesnog projekta, Zagrebački plesni ansambl u listopadu izvodi i svoju uspješnu posljednju plesnu produkciju - predstavu GORE i to 13. i 14. listopada u Zagrebačkome kazalištu mladih.

Gore je predstava o zajedničkom putovanju šest plesačica, o stanju povišenih emocija, o uzbuđenosti i ushitu bivanja u kolektivu. Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze. Amazonski freestyle pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost. Gore u listopadu izvode Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Gendis Putri Kartini, Jovana Zelenović, Petra Valentić, a po prvi put im se na sceni pridružuje i Luna Lilek.

11.10.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/nova-predstava-u-zpc/127984/