Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2009. 11:39:16

Tvrtkama koje ne objave rezultate poslovanja kazne do 100.000 kuna

Od ponedjeljka počinje primjena novih pravila Zagrebačke burze

(Sandra Šimunović, CROPIX)

Od ponedjeljka, 20. srpnja, na snazi će biti nova Pravila Zagrebačke burze koja u početku donose tek promjene u strukturi tržišta, ali će s vremenom unijeti znatne novine na hrvatsko tržište kapitala.

Tako će od ponedjeljka, umjesto Službenog, Redovitog i Usporednog tržišta, tržište činiti nova najviša kotacija, tzv. Prime Market te Službeno i Redovito tržište, dok se Usporedno tržište ukida.

Nova najviša kotacija, Prime Market, vjerojatno u prvo vrijeme neće zaživjeti, jer je za uvrštenje u tu kotaciju, uz poštivanje svih uvjeta iz Službenog tržišta, nužno da izdavatelj ima i ugovore s najmanje dva specijalista (tzv. "market maker").

Za dionice u Službenom i Redovitom tržištu nova Pravila zasad uglavnom znače samo višu razinu obveze izvještavanja javnosti te skraćivanja rokova za objavu značajnih poslovnih informacija (financijska izvješća, skupštine, stjecanje i otpuštanje dionica i sl.), ali i kazne za neobjavljivanje informacija, koje prema Zakonu o tržištu kapitala iznose i do 100.000 kuna.

Novosti vezane uz Redovito tržište odnose se prvenstveno na dionice koje su početkom ove godine u to tržište 'prebačene' iz ukinute kotacije javnih dioničkih društava (JDD), u koju su dionice bile uvrštavane po sili Zakona o JDD.

Tvrtke koje su bile u toj kotaciji, a više ne žele da njihove dionice budu na Burzi morat će, naime, odluku o delistiranju donijeti na Glavnoj skupštini dioničara, i to glasovima koji predstavljaju najmanje tri četvrtine temeljnog kapitala te temeljem te odluke Burzi dostaviti zahtjev za ukidanja uvrštenja. Burza odluku o tome donosi odmah, a provodi je za šest mjeseci, kako bi se, u cilju njihove zaštite, postojećim dioničarima omogućilo da svoj dionice prodaju u tom roku.

Za dioničare takvih društava koji su glasali protiv delistiranja uvedena je pak mogućnost da od izdavatelja traže novčanu nadoknadu za svoje dionice.

Nova Pravila Zagrebačke burze kojima se ukida Usporedno tržište uvode mogućnost trgovanja dionicama iz te kotacije na novom neuređenom tržištu, odnosno Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP).

Od 117 dionica u Usporednom tržištu njih 82 nije ostvarilo niti jednu transakciju u drugom kvartalu 2009. i njima će se, zbog dugotrajne neaktivnosti, u ponedjeljak automatski prestati trgovati.

Preostalih 35 dionica mogle bi biti uvrštene u MTP samo ako netko (član Burze ili izdavatelj) preuzme obvezu da će za to društvo dostavljati nužne informacije (godišnje financijsko izvješće, poziv za glavnu skupštinu i sl.).

Do sada je taj uvjet ispunjen za 15-tak dionica, poput SN Holdinga, Montmontaže, BC Instituta, Geofizike i dr., a dionicama društava za koja nitko ne preuzme tu obvezu također će se prestati trgovati 20. srpnja.

Izvor: Hina

16.07.2009. 11:39:16
http://metro-portal.hr/nova-pravila-zagrebacke-burze/19544/