Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2012. 22:14:42
ZDRAVLJE

Nova nada za oboljele od HIVa?

Doktori objašnjavaju kako su presađene stanice u organizmu ubile zaražene stanice, a onda su lijekovi spriječili dolazak novih

Do izlječenja je došlo nizom sretnih okolnosti
Do izlječenja je došlo nizom sretnih okolnosti (DeviantArt)

Nakon uspješne transplantacije koštane srži, dvojci mušakraca su se uspjeli riješiti HIV virusa. Od te operacije je prošlo više od dvije godine, a virusu ni traga.

Liječnici ipak kažu kako je prerano reći da su izliječeno od HIVa jer su i dalje na antiretroviralnim lijekovima koji se koriste protiv HIVa, a pitanje je hoće li ih uopče skinuti. Ovo otkriče pokazuje kako presađivanje koštane srži uz pomoć terapije protiv HIVa može riješiti tijelo virusa. Ipak valja napomenuti da ovi pacijenti imaju jednu genetsku mutaciju koja im ojačava imunitet.

Timothy Henrich, iz bostonske bolnice je rekao: „Očekivali smo da će HIV nestati iz plazme pacijenata, no iznenadilo nas je što nije bilo ni traga virusu u njihovoj krvi." Napomenuo je i na još jedan detalj koji je isticao ovaj par, a taj je da su oboje i dalje bili na antriretroviralnoj terapiji iako je uobičajena procedura da se pacijenti skidaju prije tretmana za rak.

Ovo nije prvi slučaj potpunog izlječenja od virusa HIVa. Prije pet godina, Timothy Ray Brown, poznatiji kao 'berlinski pacijent' bio je potpuno izliječen od HIVa i sudeči po njegovim izjavama i dalje se nije vratio. Njemu je bila presađena koštana srž zbog leukemije, no i koštana srž koju je on primio je imala genetsku mutaciju koja je njegove stanice onda učinila otprornijim.

Doktori objašnjavaju kako su presađene stanice u organizmu ubile zaražene stanice, a onda su lijekovi spriječili dolazak novih, no ipak kažu da to neće postati standardna terapija, zbog nemogućnosti takvog pothvata, ali da se nadaju da će moći stimulirati virus i eliminirati ga, a da će se dalje stanice onda moći same zaštititi.

29.07.2012. 22:14:42
http://metro-portal.hr/nova-nada-za-oboljele-od-hiva/72945/