Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2009. 10:34:39
volga, volga

Nova knjiga Miljenka Jergovića

Treći dio ciklusa o ljudima i automobilima priča je o samoći i sudbini Dželala Pljevka

(Damjan Tadić/Cropix)

Sinoć je u kazalištu Kerempuh predstavljen novi roman Miljenka Jergovića pod naslovom 'Volga, Volga'. Treći je to dio ciklusa o ljudima i automobilima nakon 'Buick Rivere' i 'Freelandera'.

O romanu su na predstavljanju govorili književnica Julijana Matanović, Nenad Rizvanović, kolekcionar knjiga Dražen Dabić, te sam Jergović.

- Želio sam napisati ciklus priča o ljudima i automobilima - rekao je Jergović dodavši kako su putovanja u automobilu ili izmještenost prostora ili stanje kad se čovjek nalazi na ničijoj zemlji.

Napomenuo je i da je 'Volga,Volga' zbog jednostavne priče, jednoga glavnog lika i nepostojanja epske strukture romana zapravo novela.

Julijana Matanović rekla je kako Jergovićevi likovi važne datume iz povijesti vežu uz vlastitu biografiju, te ocijenila kako je autor uz pomoć 'lošeg automobila Volge' napravio kvalitetnu kompoziciju koja otkriva svoga majstora.

Priča je to o samoći i sudbini, čija se radnja odvija oko Dželala Pljevka koji redovito putuje 116 kilometara od Splita do Livna kako bi otišao u džamiju, vozeći se u svojoj staroj volgi. Jednoga petka silom prilika završi u selu Fatume i tu mu se dogodi nešto što će mu promijeniti život.

Sudbina je to jednoga čovjeka, ali je istovremeno i priča o njegovoj društvenoj slici, o tome kako on izgleda dok ga se gleda sa strane i dok se o njemu, njegovoj sudbini i nesreći, ispisuju novinski članci.

18.09.2009. 10:34:39
http://metro-portal.hr/nova-knjiga-miljenka-jergovica/22353/