Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2021. 14:21:00
VIBER

Nova funkcionalnost u mjesecu sigurnosti

Lansiranjem novih funkcionalnosti i nizom aktivacija, Viber slavi međunarodni mjesec privatnosti i sigurnosti

Mjesec sigurnosti na Viberu
Mjesec sigurnosti na Viberu (Arhiva)

Rakuten Viber, globalni lider u više-platformskoj komunikaciji, odaje počast međunarodnom mjesecu privatnosti i sigurnosti nastavljajući predano raditi na zaštiti podataka korisnika. Lansiranjem niza aktivnosti, edukativnim videima i razvojem novih funkcionalnosti, Viber brine da je korisniku privatnost - na dohvat ruke.

Za razliku od drugih aplikacija, obostrana enkripcija je od 2016. godine u postavkama na Viberu automatski uključena za grupne i privatne razgovore te ju korisnici ne trebaju dodatno uključivati. Budući da je Viber platforma na kojoj brendovi i korisnici redovito međusobno komuniciraju, ona pruža sve razine sigurnosti uz šifrirani prijenos poslovnih poruka. Šifriranje tijekom prijenosa nudi iznimno visoku razinu sigurnosti za korisnike i brendove - poruke se ne pohranjuju na Viberovim poslužiteljima, veze su sigurne i HTTPS-only. Viber poduzima sve mjere kako bi njegovi korisnici bili sigurni od hakerskih napada.

Povodom mjeseca u kojem se pojedinci osnažuju da poduzmu mjere koje se tiču zaštite podataka, Viber također najavljuje globalno uvođenje funkcionalnosti „nestajućih" poruka u grupnim razgovorima. Ova funkcionalnost je dostupna od lipnja 2020. u individualnim razgovorima, a od sada sudionici mogu jednostavno uključiti i isključiti tu značajku u bilo kojem grupnom chatu te odrediti žele li da poruke nestanu nakon 10 sekundi, jednu minutu, sat ili jedan dan nakon čitanja.

Na uređajima koji koriste Android 6 ili noviji, Viber će u potpunosti onemogućiti prosljeđivanje, kopiranje ili snimanje zaslona poruke kada je aktivirana opcija nestajanja. Za starije verzije Androida i sve korisnike iOS-a, članovi grupnog chata bit će automatski obaviješteni ako bilo koji član napravi snimak zaslona poruke koja će nestati. Značajka se može primijeniti na bilo koju vrstu poruke, uključujući fotografije i naljepnice.

Korisnici također mogu imati povjerenja u svoju sigurnost dok putem chatova komuniciraju s tvrtkama. Sve brendove koje žele imati službenu poslovnu prisutnost na Viberu ručno pregledava i odobrava Viberov tim, a brendovi su dužni prihvatiti pravila o privatnosti korisnika za komunikaciju s korisnicima. Provjereni poslovni profili dobivaju "plavu kvačicu" - znak autentičnosti koji korisnicima pokazuje da je brend pouzdan, što omogućuje transparentniju komunikaciju između korisnika i brendova. Pored toga, službeni poslovni račun može sadržavati podatke o brendu, logotipu, adresi i telefonskom broju - sve kako bi korisniku olakšalo provjeru i prepoznavanje stvarnog računa.

Tijekom cijelog listopada Viber dijeli savjete o sigurnosti putem poruka i video materijala u svojim lokalnim zajednicama kako bi educirao korisnike na koji način mogu prilagoditi i kontrolirati različite aspekte svoje privatnosti u aplikaciji.

Viber se 2020. godine pridružio kampanji #StopHateForProfit kako bi pokazao svoju trajnu podršku zaštiti korisničkih podataka te je istovremeno prekinuo i sve poslovne veze s Facebookom. O ovom je koraku, u svom najnovijem istraživanju, pisao Mozilla Foundation gdje je Viber prepoznat, s općenito pozitivnom ocjenom, kao kompanija koja kvalitetno pristupa svom radu na zaštiti privatnosti.

#PrivacyAware #PrivacyAwarechat #BeCyberSmart s Viberom

20.10.2021. 14:21:00
http://metro-portal.hr/nova-funkcionalnost-u-mjesecu-sigurnosti/134750/