Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2013. 17:38:00
DOSADNA DIJETA

Nova dijeta - svaki dan isti ručak?

Ako svaki dan jedemo potpuno isti jedan obrok, na kraju ćemo unijeti i 100 kalorija manje nego da svaki dan jedemo različito

Svaki dan isto za manji unos kalorija
Svaki dan isto za manji unos kalorija (Arhiva)

Dosadna dijeta nadimak je dijete u kojoj se odlučite za jedan obrok koji će svaki dan biti jednak, i prema istraživanju sveučilišta Buffalo i Vermont prilično je učinkovita. Primjerice, žene koje su svakodnevno ručale tjesteninu sa sirom tjedan dana unosile su po 100 kalorija manje dnevno od onih koje su jele različite obroke.

Dosljedno pridržavanje rutine omogućuje nam da se naviknemo na neku hranu i nemamo potrebu za drugim okusima. 

Jedna od zagovornica ovakve dijete je i nutricionistica Zoe Bingley-Pullin čiji je doručak uvijek jednak - avokado, jaja i rajčice. Tvrdi da smo u današnje vrijeme zapravo previše stimulirani raznovrsnim izborom hrane koji onda utječe na unos kalorija.

Prema njenoj teoriji, ljudi previše vremena razmišljaju o hrani, zaboravljajući da se radi o gorivu za tijelo, pa savjetuje sužavanje izbora i odabir hrane koja nam najviše odgovara. Naravno, ostalim obrocima trebamo izbalansirati unos svih potrebnih hranjivih tvari, no i njih treba što je moguće više unificirati.

 

08.05.2013. 17:38:00
http://metro-portal.hr/nova-dijeta-svaki-dan-isti-rucak/78014/