Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2017. 08:01:00
POLITIKA

Nova borba za sirovine - zbog ekologije?

Ako je politika u proteklim desetljećima bila uvelike i obilježena naftom, elektro-mobilnost bi lako mogla promijeniti poprišta takvih sukoba. Tu je zanimljiva Afrika, Južna Amerika, ali i sama Kina

Sirovine se vade nemilice
Sirovine se vade nemilice (Arhiva)

„Kod sirovina, pretežito su to metali i polumetali koji su potrebni za baterije u električnim automobilima je njemačko gospodarstvo potpuno upućeno na uvoz", kaže Torsten Brandenburg iz njemačke Agencije za sirovine (DERA). Time nije samo otvorena mogućnost pojavljivanja problema u opskrbi, nego je i otvoreno samim proizvođačima da diktiraju cijene, izjavio je za nedjeljno izdanje lista Die Welt.

Zapravo, veoma je malen broj kompanija koji nude sirovine koje su sve važnije za nove tehnologije: „60% kobalta dolazi iz Konga, 70% grafita iz Kine", kaže Brandenburg. Litij dolazi uglavnom iz tri zemlje Južne Amerike, ali i tako ga zapravo nude samo četiri koncerna. Obzirom da su se te sirovine prije početka elektro-mobilnosti tek umjereno koristile je i eksploatacija bila ograničena i jedva mogu udovoljiti golemoj potražnji koja se ovako stvorila zbog zahtjeva za „čistim" transportom.

Počinje utrka

To nam potvrđuje i Matthias Wachter koji se u Udruzi njemačke industrije (BDI) bavi pitanjem sirovina. „Opasnost od uskog grla u isporuci sirovina je sve veća. Jer potražnja raste mnogo brže nego kapaciteti eksploatacije."

A to znači da je već počela utrka proizvođača iz čitavog svijeta kako da osiguraju dovoljno sirovina i naravno, po najpovoljnijoj cijeni. To nam se može učiniti poznato iz parola prosvjednika protiv američkog rata u Iraku kada je pisalo No blood for oil. Hoće li budućnost biti da će se pisati No blood for lithium - zato da bi se vozili u „čistim" automobilima?

U svakom slučaju, njemački proizvođači automobila se ne mogu pouzdati da će na svjetskom tržištu dobiti dovoljno najvažnijih sastojaka električnog vozila. A to nije ništa drugo nego njegove baterije: dosad su svi njemački proizvođači to kupovali u pravilu u Aziji, u Južnoj Koreji ili Kini. Ali sad i njemački proizvođači užurbano planiraju krenuti u proizvodnju.

Jedina sigurnost jest „Made in Germany"

Čini se da se najdalje otišlo u BMW-u. Užurbano se ulaže novac u „Centar kompetencije za bateriju" u München, a osim 200 milijuna eura se i broj tamošnjih stručnjaka želi povećati sa 50 na čak 200. Cilj je već do 2021. osvojiti saznanja kako bi se sagradila vlastita tvornica baterija, umjesto da tek azijske baterije sklapaju u svojim pogonima u Njemačkoj, SAD i Kini.

O vlastitoj tvornici razmišljaju i Bosch i Continental, ali nisu sigurni niti da li bi ta tvornica trebala biti u Njemačkoj. Po postojećoj tehnologiji za proizvodnju novog naraštaja baterija treba mnogo električne energije, zato bi se više isplatilo otvoriti tvornicu gdje je ona povoljnija.

Potražnja će sigurno biti golema: do 2025. i Volkswagen i Daimler planiraju četvrtinu svojih vozila ponuditi na električni pogon. To znači oko 2,5 milijuna vozila - godišnje. Tehnologija se još uvijek istražuje, ali trenutno jednostavno nema ponude na svjetskom tržištu koja bi zadovoljila ambicije samo ovih njemačkih proizvođača.

Piše: Sabina Müller-Plotnikow/DW
27.11.2017. 08:01:00
http://metro-portal.hr/nova-borba-za-sirovine-zbog-ekologije/108793/