Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2011. 15:00:00

Nova aplikacija za smartphone omogućuje smisleniju komunikaciju licem u lice

Aplikacija eShadow olakšava pronalaženje prijatelja u gomili, daje uvid u zajedničke interese korisnika i prati vas kao sjena

Nova aplikacija za smartphone omogućuje smisleniju komunikaciju licem u lice
Nova aplikacija za smartphone omogućuje smisleniju komunikaciju licem u lice (Getty Images)

Bi li nova smartphone aplikacija mogla omogućiti smisleniju komunikaciju licem u lice u određenim situacijama? Skupina inženjera pokušava otkriti upravo to uz pomoć softvera koji omogućuje ljudima da lociraju prijatelje u gomili i pronađu nove prijatelje s kojima dijele zajedničke interese. Na primjer, nalazite se na poslovnom sastanku; aktivirate softver i on bi vas mogao podsjetiti na ime određene osobe ako ste ga zaboravili ili vam omogućiti da stvorite nove profesionalne kontakte u istom području kojim se bavite.

Dong Xuan, izvanredni profesor računalnih znanosti i inženjerstva pri Državnom sveučilištu Ohio kazao je da je danas komuniciranje u sklopu društvenih mreža naglo napredovalo, ali da naše susretanje s drugim ljudima licem u lice nije postalo ništa lakše. Softver se zove eShadow i njegova se uporaba zasniva na bežičnim mrežama i bežičnim komunikacijskim tehnologijama smartphonea; eShadow upozorava korisnika da je u blizini njegov prijatelj ili poznanik koji također koristi aplikaciju i zatim šalje podatke o njegovoj točnoj lokaciji, stoji u službenom priopćenju sveučilišta.

"Želimo da eShadow zatvori društvene rupe i spoji ljude na smisleniji način istovremeno držeći tehnologiju nenapadnom i štiteći privatnost podataka", kazao je Xuan koji je ujedno glavni odgovorni za čitav projekt. Po pitanju sigurnosti i privatnosti podataka, Xuan kaže da je barem u određenim okolnostima nekoga bolje susresti uživo nego na internetu. "Ljudi na internetu mogu ukrasti nečiji identitet i vrlo lako slagati bez otkrivanja. Uživo je puno teže nositi masku", dodaje profesor.

Naziv eShadow ('eSjena') inspiriran je sljedećim činjenicama - korisnik navede vlastite interese softveru, smartphone zatim objavljuje te interese mreži korisnika istog softvera, ali samo unutar 60-ak metara od korisnika. Kako se korisnik kreće tako ga softver i mreža prate poput sjene.

Prilikom testiranja softvera, stručnjaci su gledali koliko brzo smartphone može detektirati druge korisnike na nekoliko različitih udaljenosti. U svim slučajevima za otkrivanje mu je trebalo 30-ak sekundi (u prosjeku, za otkrivanje dva korisnika treba proći 25 sekundi, za otkrivanje sedam korisnika oko 35 sekundi).

Xuan primjećuje da se algoritmi eShadowa mogu upotrijebiti i izvan okvira društvene povezanosti. Konkretno misli na vojnike na bojištu koji bi se uz pomoć aplikacije poput eShadowa vrlo lako mogli pronaći na terenu. Detalji o aplikaciji predstavljeni su prošloga četvrtka na Međunarodnoj konferenciji o distribucijskim računalnim sustavima u Minneapolisu.

27.06.2011. 15:00:00
http://metro-portal.hr/nova-aplikacija-za-smartphone-omogucuje-smisleniju-komunikaciju-licem-u-lice/60630/