Metro-portal.hr

objavljeno 15.08.2018. 12:01:00
ISPROBAJTE

Nordijsko hodanje – fitness aktivnost koja produžuje život!

Nordijsko hodanje je sigurna, prirodna, dinamična i zabavna aktivnost koja se provodi uz pomoć posebno dizajniranih štapova

Otiđite na tečaj nordijskog hodanja
Otiđite na tečaj nordijskog hodanja (Vitathlon)

Zašto krenuti na tečaj nordijskog hodanja?

Nordijsko hodanje je sigurna, prirodna, dinamična i zabavna aktivnost koja se provodi uz pomoć posebno dizajniranih štapova. Pravilna tehnika korištenja štapova potiče na uspravno držanje tijela i pravilan hod. Aktivira veći dio mišićnih skupina, kako donjeg, tako i gornjeg dijela tijela. Pri tome se umanjuje opterećenje zglobova nogu i slabinskog dijela kralježnice za 30 posto, povećava se kalorijska potrošnja od 20 do 45 posto i samim time na siguran način povećava se razina srčanožilne i plućne kondicije i zdravlja.

Nordijskim hodanjem moguće je ostvariti slične učinke kao i trčanjem, plivanjem ili aerobikom, ali na puno jednostavniji i ležerniji način. Također, hodanje pozitivno utječe na motivaciju i podnošenje stresa u svakodnevici.

Neke od velikih prednosti nordijskog hodanja su te da se može prakticirati gotovo svugdje, na svim terenima gdje se i inače hoda; trava, šljunčane stazice, asfalt, ali i da se njime mogu baviti sve dobne skupine, bez ograničenja.

Upravo tu kombinaciju prirode, svježeg zraka i sporta provodi Vithathlon klub nordijskog hodanja iz Zagreba. Pod stručnim vodstvom Hanija Haddada, profesora kineziologije, promotora i instruktora Nordijskog hodanja i njegovog tima kineziologa brzo ćete i lako na vikend tečaju savladati osnove i tehniku Nordijskog hodanja.

Više o tečaju nordijskog hodanja!

Društvo za rekreaciju Vitathlon provodi jednodnevne tečajeve Nordijskog hodanja. Tečajevi se održavaju nedjeljom od 09 - 11,30h. Tečajevi se provode u prekrasnom Parku Maksimir.

Rad se odvija u malim grupama, pristup je individualiziran, prilagođen pojedincu i njegovim motoričko - funkcionalnim mogućnostima. Predznanje nije potrebno.

Izravni pozitivni učinci nordijskog hodanja:

- do 45 posto bolji učinak od hodanja istom brzinom bez štapova

- aktivno uključuje 90 posto mišića tijela

- povećava kalorijsku potrošnju 20 do 45 posto

- umanjuje opterećenje zglobova nogu I slabinskog dijela kralježnice za 30 posto

- pogodno za sve dobne skupine

- na siguran način povećava razinu srčanožilne I plućne kondicije I zdravlja

- pozitivno utječe na motivaciju I podnošenje stresa

- pozitivno djeluje na pravilno držanje I lokomotorni sustav

Što da obučem?

Kao i kod većine aktivnosti na otvorenom potrebna je sportska odjeća. Trenirka, tenisice ili odgovarajuće cipele za hodanje. Odjeća bi trebala biti slojevita s obzirom na jesenske vremenske uvjete. Na leđima ruksak za odlaganje slojeva odjeće i s pretincem za bočicu vode. Nordijsko hodanje naziva se još i Fitness hodanje, pa i odijevanje onda treba biti u skladu s time.

Trebam li kupiti štapove?

Za sami tečaj u startu vam nisu potrebni štapovi, mogu se posuditi u sportskom društvu. Ukoliko se odlučite nastaviti baviti se ovom sjajnom rekreativnom aktivnošću i ako vam nordijsko hodanje postane redovita aktivnost preporučamo vam kupnju štapova. Dva su osnovna tipa štapova na tržištu, cjeloviti štapovi i teleskopski štapovi (regulira im se dužina prema tjelesnoj visini tijela, može ih koristiti više korisnika i jednostavniji su za prijenos)

Kako pravilno odabrati štapove

Pri odabiru se treba koristitiformulom za izračunavanje visine štapa koja glasi:

vaša visina x 0,66 = odgovarajuća visina štapa

Gdje se mogu javiti?

Treneri u VITATHLON klubu nordijskog hodanja rado će vam pomoći da savladate tehniku nordijskog hodanja i nastojat će vam prenijeti ljubav i entuzijazam prema nordijskom hodanju.

Kontaktirajte nas na info@vitathlon.com.hr za više informacija ili nas nazovite na 095 9195 686.

Više na www.vitathlon.com.hr  

15.08.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/nordijsko-hodanje-fitness-aktivnost-koja-produzuje-zivot/113779/