Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2017. 13:01:00
SAVJETI

Nordijska dijeta - četiri ključne namirnice

Slično kao i mediteranski način prehrane, NND iliti New Nordic Diet ima određene namirnice koje se koriste svakodnevno

Nordijska dijeta odlična je poput mediteranske
Nordijska dijeta odlična je poput mediteranske (Shutterstock)

Nordijska dijeta spada u najbolje na svijetu, jer istraživanja pokazuju da daje energiju, pomaže u skidanju viška kilograma i uravnotežuje masnoće u krvi i tlak, no znate li kako se provodi?

Slično kao i mediteranski način prehrane, NND iliti New Nordic Diet ima određene namirnice koje se koriste svakodnevno, pa evo četiri koje su obavezan dio takvog načina prehrane:

Korjenasto povrće - korjenasto povrće poput krumpira, cikle, repe, pastrnjaka, mrkve daje vam dulji osjećaj sitosti zahvaljujući tome što sadrži zdravu kombinaciju vlakana i sporo probavljivih ugljikohidrata. Uz to, cikla je odličan izbor i zato što sadrži pigment betalain koji joj daje karakterističnu boju, a ujedno je snažan antioksidans koji pomaže u detoksikaciji organizma. 

Masna riba - naravno, radi se o zdravim masnoćama kojima će se vaše tijelo razveseliti! Masna riba koja je tipična za sjeverna mora, npr. losos, haringa i skuša, među najkvalitetnijim je izvorima nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su nužne za zdravlje srca i mozga. Ove vrste riba bogate su i proteinima, glavnim izvorima energije i snage u organizmu. 

Raženi kruh - integralni kruh od raži bitno je bogatiji prehrambenih vlaknima od bijeloga, duže ga žvačete i probavljate, pa nema naglih skokova razina šećera u krvi i garantirana je dulja sitost. Kako je raž bogata manganom, mineralom koji je važan za stvaranje energije, normalan rad štitnjače i čvrstoću kostiju i zubi, već možete zaključiti koje sve koristi imate od ove namirnice.

Ulje repice - prava konkurencija maslinovom ulju jer je izuzetno bogato nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Repičino ulje ima neutralniji okus i odlično je za prženje, pohanje, grilanje... Birajte ekstra djevičansko odnosno hladno prešano ulje repice.

Sve u svemu, kad pogledate Skandinavce, vjerojatno vam neće biti teško prilagoditi se na njihov način prehrane.

09.03.2017. 13:01:00
http://metro-portal.hr/nordijska-dijeta-cetiri-kljucne-namirnice/103567/