Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2008. 21:45:29

Nogomet je sport za inteligentne

Većina nogometaša igra nogomet samo sa srcem
Većina nogometaša igra nogomet samo sa srcem

Svi oni koji žele saznati kakve veze ima nogomet s diferencijalnim računom, geometrijom, tlakom ili Newtonovim zakonima, odgovore mogu pronaći u knjizi ‘Nogometna matematika i fizika’ Franke Miriam Bruckler i Dinka Cicvarića (izdavač Školska knjiga).

Autori pokušavaju razuvjeriti one koji misle da je nogomet samo igra, ili još gore - glup sport. Napominju da je nogomet inteligentna igra o kojoj ljudi zapravo i ne znaju mnogo.

- Malo tko razmišlja o nogometu sa znanstvenog aspekta, većina uživa u njemu kao u najnepredvidljivijem sportu koji odiše profinjenošću trenerskih taktika i igračkih vragolija - tvrde autori, a u knjizi donose informaciju da je većina nogometaša upoznata sa znanstvenom podlogom nogometa, ali je malokoji od njih znanstveno nadaren.

Znanstvena stranaKad bi igrači razumjeli znanstvenu stranu nogometa, sa sigurnošću bi mogli tvrditi da je nogomet jedan od najinteligentnijih sportova, otkrivaju autori knjige. 

- Vjerojatno postoji pokoji igrač koji je malo znanstveno nadaren, pa razumije o čemu je riječ, ali većina nogomet igra samo sa srcem. Kad bi igrači razumjeli znanstvenu stranu nogometa, sa sigurnošću bismo mogli tvrditi da je nogomet jedan od najinteligentnijih sportova - napominju autori.

Knjižica ‘Nogometna matematika i fizika’ želi prije svega ljudima bez velikoga matematičkoga i fizičkog predznanja otkriti mnoge intrigantne pojedinosti o nogometu koje nisu znali, te im približiti znanstvenu stranu nogometa.

U svakom slučaju, riječ je o odličnom štivu koje će zaljubljenicima u ‘najvažniju sporednu stvar na svijetu’ dati još pokoju ideju za drugačiji doživljaj omiljenog sporta.   (METRO)

27.05.2008. 21:45:29
http://metro-portal.hr/nogomet-je-sport-za-inteligentne/7783/