Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2009. 09:51:32
Konačno dokazano

Nogomet je dobar za žene

Prema najnovijem istraživanju ovaj sport idealan je način da se ljepši spol dovede u formu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Dinamika igre pomaže jačanju snage i kardiovaskularnog sustava, a zbog socijalne interakcije postiže se bolja motivacija za treniranje od uobičajenog vježbanja ili trčanja.

U studiji koja je trajala dvije godine, 100 žena srednje dobi bilo je podijeljeno u tri grupe: one koje su igrale nogomet, one koje su trčale i kontrolna grupa. Istraživački tim kojeg je predvodio profesor Peter Krustrup sa Sveučilišta u Copenhagenu došao je do zaključka kako je nogometna grupa imala najviše koristi od vježbanja.

Nogomet je ženama donio poboljšanje u izdržljivosti i kondiciji. Također se povećao opseg unosa kisika, što je indikator dobre fizičke forme, te mišićna masa. ˝Nogomet u sebi integrira i kardio trening i trening snage, zahvaljujući kombinaciji trčanja, timske igre i udaranja lopte˝, objasnio je profesor Krustrup.

Studija, koja će idući tjedan biti objavljena u magazinu ˝The Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports˝ otkrila je također da je nogomet potaknuo grupu da nastavi s treninzima i nakon istraživanja, za razliku od grupe u kojoj su žene samo trčale.

05.10.2009. 09:51:32
http://metro-portal.hr/nogomet-je-dobar-za-zene/23591/