Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2012. 15:32:00
ZIMSKO VRIJEME

Noćas vratite sat jedan sat unazad

Od noćas u tri sata ujutro počinje zimsko računanje vremena i obavezno paljenje svjetala na automobilima i preko dana

Ne zaboravite namjestiti satove
Ne zaboravite namjestiti satove (DeviantArt)

U noći sa subote na nedjelju prelazimo na zimsko računanje vremena, pa se u tri sata ujutro satovi pomiču jedan sat unazad, na 2 sata. 

Promjena računanja vremena inače počinje u proljeće kad se prelazi na ljetno računanje vremena pomicanjem sata jedan sat unaprijed. Ideja iz ovih akrobacija je ušteda energije, no pokazalo da je to loša izlika jer ušteda zapravo nema.

Loše posljedice su utjecaj na ljude i životinje, čiji se prirodni bioritam remeti i događaju se problemi poput onih koji se događaju kod krava, koje inače dobivaju hranu uvijek u isto vrijeme, pa počnu davati manje mlijeka.

Rusi su prošle godine odustali i neće više pomicati satove, a i inače je ovo zaživjelo na sjevernoj hemisferi i u rijetkim zemljama južne. Naime, praktično cijela Afrika ne koristi ljetno i zimsko računanje vremena.

Od nedjelje je obavezno imati upaljena svjetla na automobilu tijekom cijelog dana, a vlakovi će stajati sat vremena u stanicama između 2 i 3 sata ujutro (odnosno između 3 i 4 po ljetnom računanju vremena.

27.10.2012. 15:32:00
http://metro-portal.hr/nocas-vratite-sat-jedan-sat-unazad/74551/