Metro-portal.hr

objavljeno 11.08.2013. 13:44:00
PERZEIDI

Noćas pripremite želje za suze Sv. Lovre

U Hrvatskoj bi se Perzeidi trebali najbolje vidjeti upravo noćas, između 11. i 12. kolovoza, stoga budite spremni i u prirodi

Noćas gledajte prirodni vatromet
Noćas gledajte prirodni vatromet (Arhiva)

Suze sv. Lovre ili Perzeidi, meteorsko jato koje nam svake godine ovih dana u kolovozu priredi pravi vatromet na nebu ponovno su stigli i spremni su za show.

Hrvatski astronomski savez priopćio je da će ovogodišnja kiša meteora imati svoj vrhunac upravo noćas, u noći između 11. i 12. kolovoza od ponoći do 6 sati ujutro:

"Mjesec koji je u ovom trenutku samo tanki srpić i koji će zaći iza ponoći, ove godine svojom svjetlošću neće ometati vidljivost meteora pa su ove godine idealni uvjeti za opažanje Perzeida. Najbolje vrijeme za opažanje ovog nebeskog vatrometa biti će od ponoći (11.08.) do jutra (12.08.). Nađite mjesto bez javne rasvjete i uživajte u spektaklu", navodi HAS.

Inače, Perzeidi su dijelovi kometa Swift-Tuttle koji u većini slučajeva ne udare u Zemlju, a kad neki od njih to slučajno uspije, naziva ih se meteoritima.

Uobičajeno je kad Perzeid uđe u Zemljinu atmosferu da potisne zrak ispred sebe koji se onda zagrijava, a upravo ih ta vrućina raznosi i radi karakterističan trag na nebu.

Stoga, partnera pod ruku i noćas na gledanje meteorske kiše!

11.08.2013. 13:44:00
http://metro-portal.hr/nocas-pripremite-zelje-za-suze-sv-lovre/79803/