Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2011. 16:11:00
ZATIŠJE PRED NOVU BURU?

Noć na sjeveru Kosova prošla mirno, ali napetosti ne jenjavaju

Na graničnom prijelazu Jarinje Srbi su dežurali tijekom noći, a vojnici njemačkog i američkog KFOR-a pod punom ratnom opremom stajali su duž ceste

Fotografija vijesti

Nakon što se u utorak na sjeveru Kosova dogodio ozbiljan incident između lokalnih Srba i pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR), noć s utorka na srijedu i današnji dan protiču uglavnom mirnu, prenosi Hina.

Predstavnici KFOR-a i europske misije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) za sukob su okrivili srpske ekstremiste, a nasilje i napade na KFOR u priopćenju je osudila i kosovska vlada.

Na graničnom prijelazu Jarinje Srbi su dežurali tijekom noći, a vojnici njemačkog i američkog KFOR-a pod punom ratnom opremom stajali su duž ceste. Lokalni Srbi su i dalje okupljeni ispred glavne barikade na magistralnoj cesti koja od Jarinja vodi ka Raškoj u Srbiji.

Nekoliko stotina Srba vratilo se odmah nakon sukoba s KFOR-om na prijelaz Jarinje, a neki od njih i u srijedu ujutro bili su svega 50-ak metara udaljeni od bodljikave žice koji je postavio KFOR. U međuvremenu, KFOR je svoju bazu proširio i na prostor iznad prijelaza Jarinje, a u utorak kasno popodne s četiri helikoptera pristiglo je i pojačanje KFOR-a.

Stanje je za sada mirno ali izuzetno napeto.

U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a u utorak poslijepodne na sjeveru Kosova, kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji, ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a. Kako su javili beogradski mediji, šestero ozlijeđenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljević izjavio je kako šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojevim streljivom.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani. Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvijestili su kako je u sukobima ozlijeđena četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže.

28.09.2011. 16:11:00
http://metro-portal.hr/noc-na-sjeveru-kosova-prosla-mirno-ali-napetosti-ne-jenjavaju/63732/