Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2015. 16:01:00
SJAJNO!

Noć istraživača okupila više od 13 tisuća sudionika

Više od13 tisuća istraživača, mladih i djece okupilo se u Marmontovoj ulici u Splitu i Avenue Mall-u u Zagrebu i proslavilo 10. rođendan Europske noći istraživača

Noć istraživača u Avenue Mallu
Noć istraživača u Avenue Mallu (Arhiva)

Ovaj vikend 300 gradova Europe bilo je u znaku znanstvenika. Više od13 tisuća istraživača, mladih i djece okupilo se u Marmontovoj ulici u Splitu i Avenue Mallu u Zagrebu i proslavilo 10. rođendan Europske noći istraživača.

Cilj Europske noć istraživača je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo te povećati zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

U Noći pod hrvatskim nebom sudjelovalo je stotinjak ambasadora i volontera, 25 znanstvenih timova s oko 100 znanstvenika koji su svoje znanstvene projekte predstaviti građanima, posebice djeci i mladima, putem interaktivnih sadržaja. Posjetitelji su sudjelovali u mnogobrojnim zabavnim, interaktivnim i znanstvenim eksperimentima, razgovarali s znanstvenicima različitih znanstvenih disciplina te okušali sreću u nagradnim igrama i kvizovima o znanosti. Podijeljeno je preko 40 vrijednih znanstvenih nagrada, dok je najveće oduševljenje izazvao teleskop - jedan od najvažnijih astronomskih instrumenata. Kroz zabavnu atmosferu koja je trajala dugo u noć, posjetitelji su na jedinstven način imali priliku upoznati se 'jedan na jedan' s najistaknutijim istraživačima u Hrvatskoj. Najveća atrakcija manifestacije bili su projekti Pametni robot ronilac, Mediteranski faktor, Kvantni svemir, Svijetleći mozak i Šesteronogi robot hodač, dok gužva nije jenjavala oko Pozornice gdje su se osvajale diplome znanstvenika. Prigodna torta na 10 katova, akrobatkinja te flash mob u izvedbi zbora Cantus ante omnia, učinili su ovu večer spektakularnom.

Ova Noć uspjela je znanost dovesti na ulice, među ljude, prvenstveno djecu i mlade, koji su je objeručke prihvatili. Šestogodišnja Veronika gledala je kroz mikroskop uzorke i na pitanje znanstvenice što vidi, oduševljeno odgovorila - Vidim vitamine, proteine i neka čuda!

 

Za organizaciju manifestacije zaslužan je Organizacijski odbor Europske noći istraživača 2015 za Sveučilište u Splitu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Društvo znanost.org, pod pokroviteljstvom MZOS-a, a u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), dok isti financira Europska komisija kroz Marie Sklodowska Curie akcije u okviru okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije, Obzor 2020. 

28.09.2015. 16:01:00
http://metro-portal.hr/noc-istrazivaca-okupila-vise-od-13-tisuca-sudionika/94146/