Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 14:50:48
RADIM SVOJ POSAO

Nobilo: Stegovni postupak protiv mene je apsurdan

Polančeca bi sada trebao biti kriv za sve i svašta, moj medijski istup je bio odgovor na veliku hajku protiv njega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/Cropix)

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca ocijenio je danas apsurdnim pokretanje stegovnog postupka protiv njega unutar Hrvatske odvjetničke komore (HOK) zbog intervjua koji je dao tjedniku Globus jer, kako je rekao, on je samo javno odgovorio na medijsku hajku pokrenutu protiv njegovog klijenta kojeg će, istaknuo je, braniti pod svaku cijenu.

"Apsurdno je da me se proziva zato što radim svoj posao i branim svog klijenta", kazao je Hini Nobilo, dodavši kako je isto tako apsurdno da iz medija doznaje za stegovni postupak, umjesto da ga o tome obavijeste i od njega zatraže očitovanje tijela Komore.

Komora je, naime, kako je danas potvrdio njezin predsjednik Leo Andreis, još u srijedu, kad su primili Globus, po službenoj dužnosti pokrenula postupak pred disciplinskim tijelima jer smatra da Nobilov intervju nije u skladu s odvjetničkim kodeksom, Statutom HOK-a i Zakonom o odvjetništvu. Nobilo je u intervjuu, među ostalim, ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca, kako bi zaštitili članove Vlade a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

"To je bio moj odgovor na medijsku hajku protiv Polančeca koji bi sada trebao biti kriv za sve i svašta", kazao je Nobilo, ocijenivši kako su tijela progona doprinjela hajki jer su "ispod žita" određene medije opskrbljivali informacijama kako bi se Polančeca što više ocrnilo.

"Ja podatke koji su objavljeni nisam dao medijima jer ih kao branitelj osumnjičenog u ovoj fazi postupka nisam ni vidio. Podaci su u rukama Državnog odvjetništva RH i policije pa neka javnost procjeni tko ih je dostavio medijima", kaže Nobilo, koji smatra da su "nervozne reakcije premijerke i vrha HDZ-a" pokazatelj da je svojim javnim istupima učinio odličan posao za svog branjenika. Izrazio je zadovoljstvo i jer se u javnosti doznalo da je odluku o privatizaciji šibenskog TLM-a kao potpredsjednica vlade potpisala današnja premijerka Jadranka Kosor.

Nobilov istup u javnosti čelnici HDZ-a jučer su nazvali kršenjem odvjetničkog kodeksa i pritiskom na pravosuđe, a danas je takvu ocjenu ponovila i premijerka Jadranka Kosor.

"Dok se ne donese zakon o zaštiti lika i djela premijerke Jadranke Kosor ja ću i dalje činiti sve kako bi uspješno obranio svog klijenta i parafrazirajući izjavu premijerke da je nitko ne može ustrašiti u borbi protiv korupcije mogu reći da ni mene nitko neće ustrašiti da ne učinim sve što mogu u korist Polančeca", zaključio je zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji Polančeca brani u četiri predmeta u kojima ga USKOK tereti za brojne zlouporabe i nezakonitosti.

Posljednji u nizu je slučaj navodno nezakonite prodaje HEP-ove struje šibenskom TLM-u po višestruko nižim cijenama od tržišnih. TLM je u tom slučaju bio samo posrednik jer je struju dalje distribuirao mostarskom Aluminiju. USKOK sumnja da je to bio nezakonit posao u kojemu je HEP oštećen za 600 milijuna kuna. Bivši potpredsjednik Vlade Polančec od sumnji i optužaba za sada se brani iz istražnog zatvora u Remetincu.

15.05.2010. 14:50:48
http://metro-portal.hr/nobilo-stegovni-postupak-protiv-mene-je-apsurdan/40092/