Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2012. 10:04:42
KRAJ BOJKOTA

Nobelovka Suu Kyi prisegnula pred parlamentom

Aung San Suu Kyi i 33 zastupnika iz njezine stranke Nacionalne lige za demokraciju (NLD) prisegnuli su da će "štititi" ustav zbog kojeg su prvotno bojkotirali parlament

Fotografija vijesti

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi u srijedu je prisegnula pred mianmarskim parlamentom i tako završila jednotjedni bojkot u preuzimanju svog prvog zastupničkog mandata nakon dvaju desetljeća političke borbe, javlja Hina.

Oporbena prvakinja koja je svoj prvi mandat u parlamentu osvojila na parcijalnim izborima za popunu parlamenta 1. travnja i još 33 zastupnika iz njezine stranke Nacionalne lige za demokraciju (NLD) prisegnuli su zajedno da će "štititi" ustav koji vojsci daje velike ovlasti.

"Bit ću odan Saveznoj Republici Mianmaru i njezinim stanovnicima i uvijek ću paziti na očuvanje njezina jedinstva, nacionalnu solidarnosti i suverenitet", izgovorili su, stojeći pred predsjednikom donjeg doma, umirovljenim generalom Shweom Mannom.

Suu Kyi (66) ušla je u politiku 1988. i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih disidentkinja na svijetu, koja je petnaest godina provela u kućnom pritvoru.

Pošto je prije godinu dana vojnu huntu zamijenila civilna vlast bivših vojnih dužnosnika sklonih reformama, vratila se na političku pozornicu kako bi s dojučerašnjim neprijateljima radila na istinskoj demokratiziaciji domaćeg političkog sustava.

No ona i njezini kolege iz NLD-a odbili su prošlog tjedna položiti svečanu prisegu, ne želeći se obvezati na "zaštitu" ustava koji je 2008. donijela hunta, već samo na njegovo "poštovanje".

Oporbena čelnica je tek u ponedjeljak odlučila prekinuti bojkot i preuzeti dužnost u parlamentu da ne bi izazvala krizu s reformatorskom vladom predsjednika Theina Seina.

I Sjedinjene Države su s odobravanjem dočekale tu odluku koju su nazvale "pozitivnim znakom" suradnje NLD-a i vlade. "Želimo da novoizabrani zastupnici sudjeluju u radu parlamenta. Želimo da konstruktivno surađuju s vladom", poručilo je američko ministarstvo vanjskih poslova.

Nedavne reforme u Mianmaru potaknule su Zapad da prekine diplomatsku izolaciju zemlje.

EU je na godinu dana ukinuo svoje političke i gospodarske sankcije, osim embarga na oružje. SAD se zadovoljio ublažavanjem nekih ograničenja u gospodarskom ulaganju i obećao je da će ubrzo imenovati veleposlanika ne bi li zadržao mogućnost pritiska na režim.

02.05.2012. 10:04:42
http://metro-portal.hr/nobelovka-suu-kyi-prisegnula-pred-parlamentom/70583/