Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2011. 20:23:00
RUĐER BOŠKOVIĆ

Nobelovac Jean Marie Lehn održat će predavanje u Zagrebu

Jean Marie Lehn će 20. svibnja na PMF-u govoriti o hrvatskom znanstveniku Josipu Ruđeru Boškoviću

Jean Marie Lehn
Jean Marie Lehn (Wikipedia)

U čast proslave 300. obljetnice rođenja Josipa Ruđera Boškovića na Kemijskom odjelu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu gostovat će nobelovac Jean Marie Lehn održat, prenosi Hina.

Profesor Lehn, koji je 1987. bio jedan od dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, bit će prvi predavač na međunarodnome znanstvenom simpoziju "Ruđer Josip Bošković - Physicist and Astronomer" što ga Institut Ruđera Boškovića (IRB) organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti a u čast proslave 300. godišnjice rođenja Ruđera Boškovića, priopćio je danas Ured za odnose s javnošću IRB-a.

Predavanje profesora Lehna bit će tako i prvo predavanje iz serije "Ruđer Josip Bošković Lectures" koju IRB uvodi u znak obilježavanja te značajne obljetnice.

Nakon predavanja profesoru Lehnu bit će dodijeljena plaketa IRB-a za doprinose u području supramolekularne kemije, a u sklopu boravka u Zagrebu, profesor Lehn će 19. svibnja posjetiti IRB, a 21. svibnja Varaždin.

Jean Marie Lehn dobio je Nobelovu nagradu za svoja istraživanja o kemijskom temelju za "molekularno prepoznavanje" koje igra fundamentalnu ulogu u biološkim procesima. Tijekom godina rad ga je doveo do definiranja novoga polja kemije nazvanog "supramolekularna kemija" koje se bavi složenim entitetima koji nastaju udruživanjem dvije ili više kemijskih vrsta, a drže se zajedno pomoću ne-kovalentnih intermolekulskih sila. Nakon toga, polje "supramolekularne kemije" razvilo se u kemiju "samoorganizacijskih" procesa i u "adaptivnu kemiju".

Simpozij "Ruđer Josip Bošković - Physicist and Astronomer" prvi je od dva velika događaja kojima će IRB obilježiti 300. godišnjicu rođenja znanstvenoga vizionara po kojemu nosi ime, a drugi je međunarodni znanstveni simpozij od 29. svibnja do 2. lipnja u Dubrovniku.

16.05.2011. 20:23:00
http://metro-portal.hr/nobelovac-jean-marie-lehn-odrzat-ce-predavanje-u-zagrebu/58919/