Metro-portal.hr

objavljeno 05.10.2017. 17:16:00
ČESTITAMO

Nobelova nagrada za književnost Kazuu Ishiguru

Ishiguro je nagradu zaslužio, kako se navodi u obrazloženju, zahvaljujući svojim romanima "velike emocionalne snage u kojima je otkrio ponor ispod našega varljivoga osjećaja povezanosti sa svijetom"

Kazuo Ishiguro dobio je Nobela za književnost
Kazuo Ishiguro dobio je Nobela za književnost (Twitter)

Kazuo Ishiguro, britanski književnik japanskog podrijetla dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu, objavio je u četvrtak Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Ishiguro je nagradu zaslužio, kako se navodi u obrazloženju, zahvaljujući svojim romanima "velike emocionalne snage u kojima je otkrio ponor ispod našega varljivoga osjećaja povezanosti sa svijetom".

Britanski pisac japaskog porijekla rođen je u Nagasakiju 1954. godine, a obitelj mu se preselila u Englesku 1960. Dosad je napisao osam proznih knjiga, a već je njegov drugi roman An "Artist of the Floating World" 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine. Ishigurov najpoznatiji naslov, roman "Na kraju dana", osvojio je Bookerovu nagradu 1989., a istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine.

Roman "Nikada me ne ostavljaj" (2005.) književni kritičari časopisa Time svrstali su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. U nas su, uz dva navedena, prevedeni i naslovi Bez utjehe, Kad smo bili siročad, Nokturna čiju književnu kritiku smo objavili na tportalu.

05.10.2017. 17:16:00
http://metro-portal.hr/nobelova-nagrada-za-knjizevnost-kazuu-ishiguru/107762/