Metro-portal.hr

objavljeno 07.10.2022. 08:31:00
NOBEL 2022

Nobelova nagrada za kemiju 2022.

Nobelova nagrada za kemiju za 2022. dodijeljena je u srijedu Dancu Mortenu Meldalu, Amerikanki Carolyn Bertozzi i njezinu sunarodnjaku Barryju Sharplessu "za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije".

Nobelova nagrada za kemiju
Nobelova nagrada za kemiju (Arhiva)

Nobelova nagrada za kemiju za 2022. dodijeljena je u srijedu Dancu Mortenu Meldalu, Amerikanki Carolyn Bertozzi i njezinu sunarodnjaku Barryju Sharplessu "za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije". Amerikanac Barry Sharpless (81) pridružuje se elitnoj skupini znanstvenika koji su osvojili dvije Nobelove nagrade.

U objašnjenju stoji da su znanstvenici Nobela dobili za otkriće reakcija koje omogućuju molekularnim građevnim blokovima da se spoje kako bi učinkovito stvorili nove željene spojeve.

Klik-kemija se bavi reakcijama u kemijskoj sintezi u kojima produkti brzo i pouzdano nastaju kovalentnim vezanjem najmanje dviju manjih molekulskih jedinica.

Tehnologije poznate kao klik-kemija i bioortogonalna kemija danas se globalno koriste za istraživanje stanica i praćenje bioloških procesa, stoji u priopćenju tijela koje dodjeljuje nagrade.

"Koristeći bioortogonalne reakcije, istraživači su poboljšali djelovanje ciljanih lijekova protiv raka, koji se sada testiraju u kliničkim ispitivanjima", stoji u objašnjenju.  Nagradu dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti, a iznosi 10 milijuna švedskih kruna. Nobelovu nagradu za kemiju 2021. osvojili su Nijemac Benjamin List i Škot David MacMillan za rad na stvaranju novih alata za izgradnju molekula, pridonoseći tako razvoju novih lijekova.

Među prethodnim dobitnicima Nobela za kemiju su i Marie Curie, koja je istu nagradu za fiziku podijelila sa svojim suprugom i čija je najstarija kći, Irene Joliot-Curie, osvojila nagradu za kemiju nešto više od dva desetljeća nakon svoje majke.

07.10.2022. 08:31:00
http://metro-portal.hr/nobelova-nagrada-za-kemiju-2022/139546/