Metro-portal.hr

objavljeno 17.03.2017. 13:31:00
PARTIJANJE

No Sleep Novi Sad: Ovo su klubovi u koje izlazimo na Exitu

No Sleep Novi Sad
No Sleep Novi Sad (EXIT festival)

Famozna No Sleep Novi Sad pozornica i ove godine će svake noći na EXIT festivalu publiku uvoditi u drugi svjetski klub! Magiju koju određena kultna mjesta imaju ne čine ni cigle ni žbuka, već poseban duh, bogata povijest i program koji se za ovu godinu pažljivo spremao još od početka prošle jeseni.

Ovu nepogrešivu formulu prošlog ljeta su i u praksi pokazali tridesetogodišnji simbol Barcelone, klub Nitsa, berlinska techno institucija Tresor, te čuveni pariški klub Concrete čija je noć bila apsolutno antologijska pred veliko finale koje su udruženo izveli bečki Grelle Forelle i beogradska techno katedrala Drugstore. Ove godine, u dobro poznatom rovu iza Arene, od 6. do 9. srpnja, na popisu smo za četiri nove noći bez sna!

Već na samom početku očekuje nas velika proslava jer jubilarnih 30 godina muzike bez kompromisa slavi čuveni Sub Club iz Glasgowa! "Najveći mali klub na svijetu", kako ga popularno nazivaju, Resident Advisor je prošle godine proglasio među 12 najboljih klubova svijeta u kojem su partije zajedno organizirali u punih mjesec dana dugoj rezidenciji! Poznat po izuzetno neposrednoj atmosferi i specijalno projektiranom zvuku s basovima koji izbijaju iz poda, Sub Club je oduvijek bio iznad razvikanih imena kao centar muzičke scene u ne tako velikom škotskom gradu koji je prvi prepoznao i proslavio jedan Daft Punk. Sve bi to bilo nemoguće bez rezidenata kao što su legendarni duo Harri and Domenic čiji "Sub Culture" se održava svake subote već 25 godina, što je čini najdugovječnijom rezidencijom na svijetu! Škotska podmornica spremila je specijalnu posadu za ovu priliku koja će uskoro biti objavljena, a uplovit će na tvrđavu u četvrtak 6. srpnja u okviru "30 Years of Sub Club" turneje s kojom će pored Novog Sada obići i London, Berlin, Barcelonu, Amsterdam, Atenu, Oslo i druge destinacije.

Nakon što smo u petak prošle godine doživjeli povijest uživo uz berlinski Tresor, ove godine dočekujemo još jedan monolit svjetske techno kulture, klub koji bez prestanka radi skoro dva i pol desetljeća - Fuse iz Bruxellesa! Klub u kojem su sredinom 90-ih vrtili Carl Cox, Laurent Garnier, Sven Väth i Richie Hawtin, danas pohode nove zvijezde kao što su Psyk, Antigone, Francois X i Bjarki. Budućnost je osigurana i uz zvjezdanu rezidenticu u vrtoglavom usponu Charlotte De Witte, koja nastavlja priču koju je prije čak 23 godine započeo simbol ovog kluba, legendarni Pierre. Iz iste kuhinje kao i klub, samo godinu dana kasnije nastao je i čuveni "I Love Techno" festival čiji su prvi izvođači te 1995. bili Daft Punk, Dave Clarke i Jeff Mills. Početkom stoljeća na scenu stižu i čuvena miks izdanja pod prepoznatljivom Fuse etiketom koja je danas kuća za neke od najtraženijih techno producenata.

Još jedan jubilej bit će obilježen na #NSNS kada u subotu na tvrđavi svoja vrata širom otvori omiljeni londonski centar zbivanja - Corsica Studios! Epicentar umjetničkog života britanske prijestolnice slavi svoj 15. rođendan, a domaćin ovog partija bit će besprijekorna organizacija Avant Garde koja je samo u protekle tri godine u Londonu predstavila neke od najuzbudljivijih umjetnika kao što su Pantha Du Prince, Royksopp, Modeselektor, Function, Pachanga Boys i brojni drugi. I oni znaju da je Corsica Studios mnogo više od kluba, koji po mišljenju mnogih ima ujedno i najbolji zvučni sistem u cijelom Londonu. Istovremeno je i kulturni centar, galerija, kreativni hub i mjesto koje okuplja suvremenu umjetničku jezgru grada na Temzi. Ovo mjesto sa DIY filozofijom izraslo je u pravi fenomen i tamo danas vole nastupati i Thom Yorke, Jamie xx, Hot Chip, James Murphy ili Little Dragon. Radiohead u Corsici organiziraju i promocije albuma, a Jeff Mills je baš tamo obilježio 20 godina svoje izdavačke kuće Axis devetosatnim setom poslije kojeg su, kako to opisuje Pitchfork, "i odrasli ljudi pustili suze"!

I finale 9. srpnja bit će veoma emotivno, jer se na tvrđavi ponovo okuplja cijela porodica: Concrete se vraća na EXIT! Nakon što su Parižani prošle godine u "izvidnicu" došli u četvoročlanom sastavu, ovog ljeta se galska ekspedicija vraća u duplo većem broju, željna da rov ispred sebe ponovo pretvori u najpoznatiji brod na Seini. Kada je Resident Advisor ljetos uvrstio Concrete među 12 najboljih svjetskih klubova, veoma unikatnu priču je naslovio sa "Kako je Pariz vratio svoj groove". Klub je nastao spontano iz jedva-legalnih raveova na raznim lokacijama od kojih je, poslije jedne racije, finalna odluka pala na gabaritnu baržu s tri palube, usidrenu u centru Pariza. Na samom početku, prije svega pet godina, partiji su počinjali u 7 ujutro nedjeljom i trajali do 2 sata iza ponoći. Poslije su uvedeni i ostali dani, a zatim i cjelonoćni termini, dok na kraju 8. ožujka ove godine gradonačelnica Pariza nije osobno podržala da Concrete dobije 24-satnu dozvolu za rad čime je i de facto proglašen institucijom od značaja za cijeli grad! Nezadrživi u svemu što rade, Concretovci imaju i vlastitu izdavačku kuću, kao i sve popularniji Weather festival, a njihovi rezidenti danas su već etablirani izvođači s gusto zbijenim festivalskim kalendarima.

Lista odabranih izvođača za svaki klub pojedinačno bit će objavljivana u narednim danima, a nakon Beograda, Barcelone i Beča, uskoro će biti objavljeni i prvi No Sleep događaji u Londonu i Bruxellesu, ali i potpuno novo, morsko izdanje No Sleep pozornice na ovogodišnjem Sea Dance festivalu!

17.03.2017. 13:31:00
http://metro-portal.hr/no-sleep-novi-sad-ovo-su-klubovi-u-koje-izlazimo-na-exitu/103740/