Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2010. 22:43:18
PEDOFILIJA

Njemački nadbiskup nije kriv za zlostavljanje dječaka

Istraga protiv njemačkog nadbiskupa Zollitscha osumnjičenog za pedofiliju obustavljena je zbog nedostatka dokaza

Robert Zollitsch
Robert Zollitsch (Getty Images)

Istraga protiv predsjednika Njemačke biskupske konferencije i freiburškog nadbiskupa Roberta Zollitscha zbog sumnje da je počinio kazneno djelo sudioništva u seksualnom zlostavljanju maloljetnika obustavljena je zbog nedostatka dokaza, priopćilo je državno odvjetništvo u Konstanzu u srijedu.

Državno odvjetništvo je zaključilo da je optužba protiv Zollitscha neosnovana. Naime, jedna žrtva seksualnog zlostavljanja optužila je Zollitscha da je kao kadrovski referent freiburške nadbiskupije potkraj 80-ih zaposlio svećenika koji je u 60-ima počinio kaznena djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika, među ostalim i nad podnositeljem prijave.

>>Njemački biskupi ispričali se žrtvama seksualnog zlostavljanja

Odvjetništvo je zaključilo da Zollitsch nije bio odgovoran za zapošljavanje svećenika u trenutku kad su kaznena djela počinjena. Nadbiskupija je odmah nakon podnošenja prijave protiv Zollitscha priopćila da se nadbiskup ne može teretiti za sudioništvo, među ostalim i zato što su za zapošljavanje svećenika u samostanima odgovorni izravno opati.

Zollitsch je prošli vikend u intervjuu izrazio žaljenje zbog jednoga drugog slučaja zlostavljanja maloljetnika te je priznao da su "počinjene greške".(hina/metro-portal)

21.07.2010. 22:43:18
http://metro-portal.hr/njemacki-nadbiskup-nije-kriv-za-zlostavljanje-djecaka/44912/