Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2012. 11:25:27
ZABUNA?

Njemački ministar pokušao prošvercati tepih

Ministar razvoja kupio je u privatne svrhe tepih površine devet četvornih metara i težine 30 kg tijekom posjeta Afganistanu, nakon čega ga je pokušao uvesti bez carine

Fotografija vijesti

Jedan bi afganistanski tepih mogao biti presudan za karijeru njemačkog ministra razvoja Dirka Niebela, koji ga je bez plaćanja carinske pristojbe dao dopremiti u Njemačku iz Afganistana, zbog čega je postao metom lavine kritika, prenosi Hina.

Liberalni ministar (FDP) u vladi Angele Merkel kupio je u privatne svrhe tepih površine devet četvornih metara i težine 30 kg tijekom službena posjeta Afganistanu u ožujku. Odložen u veleposlanstvu Njemačke u Kabulu, tepih vrijedan približno 1100 eura po pisanju časopisa Spiegel, prevezen je besplatno 20. svibnja u Njemačku avionom čelnika njemačkih vanjskih obavještajnih službi.

Po dolasku u Berlin, voluminozni paket nije prošao carinsku provjeru, priznalo je ministarstvo, navodeći kao razlog "nesporazum". Vozač je pokupio tepih u zračnoj luci Schoenefeld.

Otkriće te afere izazvalo je kritike i sarkastične komentare u Njemačkoj.

"Ministar Niebel brka ministarstvo sa samoposluživanjem za njega i njegov FDP", kazao je oporbeni političar Thomas Oppermann (SPD).

Niebel je priopćio da je prvotno namjeravao prenijeti tepih kao "osobnu prtljagu" pri sljedećem boravku u Afganistanu. "Obradovao sam se što ne moram tako dugo čekati da dođem do svojeg tepiha", dodao je on u priopćenju.

08.06.2012. 11:25:27
http://metro-portal.hr/njemacki-ministar-pokusao-prosvercati-tepih/71755/