Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 15:01:14
GLAS IZ KORUŠKE:

Njemački i austrijski političari ucjenjivali Hrvatsku zbog Hypa

Zbog teških financijskih gubitaka nastalih prilikom kupnje Hypo Grupe Alpe Adria na udaru javnosti našlo se i bivše političko vodstvo Bavarske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Njemački i austrijski političari prijetili su Hrvatskoj problemima u procesu približavanja Europskoj uniji ukoliko ne pristane na prodaju Hypo Group Alpe Adria (HGAA) banke njemačkoj banci Bayern LB, rekao je za njemačku državnu televiziju ARD koruški poglavar Gerhard Doerfler.

"Meni je poznato da je politika, točnije austrijski narodnjaci s jedne i tadašnji bavarski premijer Edmund Stoiber s druge, bila umiješana u pregovore oko prodaje HGAA i da se pritom radilo i o Hrvatskoj. Tada je naime bilo riječi o tomu da će se, ako Hrvatska ne da svoj pristanak prodaji, Njemačka potruditi da RH ima probleme oko pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji" rekao je Doerfler za njemačku TV postaju ARD.

Koruški poglavar time je reagirao na tvrdnje bivših bavarskih čelnika da nisu utjecali na prodaju Hypo Grupa Alpe Adria bavarskoj državnoj banci Bayern LB.

"Sve ovo nedvosmisleno i jasno pokazuje da je postojala ogromna želja da ta banka promijeni vlasnika", zaključio je Doerfler.

Zbog teških financijskih gubitaka nastalih prilikom kupnje Hypo Grupe Alpe Adria, koji njemačke porezne obveznike stoji 3,7 milijardi eura, na udaru javnosti našlo se i bivše političko vodstvo Bavarske s dugogodišnjim bavarskim premijerom Edmundom Stoiberom kao i tadašnje vodstvo Bayern LB-a.

Prije nekoliko tjedana njemački mediji su Stoibera optužili da je izvršio pritisak na Hrvatsku, odnosno bivšeg premijera Ivu Sanadera, kako bi Hrvatska narodna banka (HNB) dala svoj pristanak prodaji HGAA Bavarcima. Od ponedjeljka i državno odvjetništvo u Muenchenu vodi istragu povodom napisa medija da je prilikom prodaje Hypo Group Alpe Adria došlo i do tzv. "insider tradinga" prilikom kojeg se obogatilo nekoliko njemačkih i austrijskih obitelji. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 15:01:14
http://metro-portal.hr/njemacki-i-austrijski-politicari-ucjenjivali-hrvatsku-zbog-hypa/30038/