Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2013. 09:39:00
MA DAJ!?

Njemački BND želi jači nadzor interneta

I njemačka tajna služba želi veće ovlasti i snažniju opremu za špijuniranje korisnika na internetu

Internet nije lako držati pod kontrolom
Internet nije lako držati pod kontrolom (Shutterstock)

Predsjednik BND-a Gerhard Schindler najavio je prošle godine pred povjerenstvom za proračun Bundestaga, donjeg doma njemačkog parlamenta, osnivanje tajnog programa vrijednog 100 milijuna eura u slijedećih pet godina.

Tim programom, što ga je predstavljio zastupnicima zaduženim za potvrđivanje gospodarskih planova njemačkih tajnih službi, Schindler namjerava otvoriti do 100 novih radnih mjesta u službi tehničke istrage i ulaganja u informatičku opremu.

Članak u Spiegelu objavljen je tri dana prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame u Berlin, dok podaci o američkom špijuniranju komunikacija na internetu šokiraju Nijemce, od kojih su brojni bili žrtve sustavnog špijuniranja istočnonjemačke policije Stasi.

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich drži da tajne službe moraju biti nazočne na internetu. "Nemoguće je da se kriminalci tehnološki opremaju, koriste mrežu učinkovitije od nas. Mi se kao država opremamo kako bismo im uzvratili", rekao je ne potvrdivši navode iz članka o novom programu.

Pitanje američkog špijuniranja internetskih komunikacija bit će jedna od tema na susretu njemačkih i američkog čelnika u Berlinu, najavio je glasnogovornik Angele Merkel.

17.06.2013. 09:39:00
http://metro-portal.hr/njemacki-bnd-zeli-jaci-nadzor-interneta/78775/