Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2017. 12:46:00
INTERVJU

Njemačke tvrtke još čekaju odluke Trumpa

Donald Trump je predsjednik već dobrih mjesec dana i bilo je svakakvih nagađanja, kako će to utjecati na poslovanje njemačkih tvrtki u SAD-u. Predstavnik njemačkoga gospodarstva u SAD-u se trudi biti optimističan

Nijemci još nisu načisto s Trumpom
Nijemci još nisu načisto s Trumpom (Arhiva)

Daniel Andrich od srpnja 2016. je na čelu Predstavništva njemačke industrije i trgovine u Washingtonu. To je zajedničko predstavništvo Udruge njemačke industrije (BDI) i Njemačke gospodarske komore.

DW: Od stupanja na dužnost Donalda Trumpa se mnogo toga dogodilo. Između ostalog je dekretom suspendirao članstvo SAD-a u sporazumu o slobodnoj trgovini regije Pacifika, a ne izgleda dobro niti za sličan sporazum TTIP koji se dogovara s Europskom unijom. Što će sada doći, protekcionizam i trgovinski ratovi?

Daniel Andrich: Je li TTIP mrtav, to još nije sigurno. Europska povjerenica za trgovinu je izjavila da su pregovori "zamrznuti na neko vrijeme". Američka vlada se još nije izjasnila o TTIP-u nego je tek rekla kako bi radije sklopila bilateralne sporazume s pojedinim zemljama umjesto plurilateralne kao što je TPP. Ali i bilateralni sporazumi vode slobodnoj trgovini, a ne protekcionizmu i trgovinskim ratovima. Kao predstavnik njemačkoga gospodarstva načelno se zalažem za slobodnu trgovinu i otvorena tržišta i potičem i SAD i EU da nastave pregovore. Jer naša gospodarstva su izuzetno snažno međusobno povezana.

Jedan gospodarski savjetnik Trumpa je optužio Njemačku da "iskorištava" svoje gospodarske partnere putem "izuzetno podcijenjenog" eura. I prijašnja administracija u Washingtonu je tvrdila da je euro previše jeftin, ali sad je ton postao još oštriji. Može li u sljedećim mjesecima doći i do otvorenog sukoba?

Europska središnja banka je odgovorna za politiku novca čitave zone eura i neovisna je od vlada pojedinih zemalja koje imaju euro. Njemačka kancelarka Angela Merkel je već odgovorila na te optužbe kako Njemačka ne može i ne želi utjecati na ESB. Američka strana je već optužila čitav niz zemalja da drže svoje valute ispod vrijednosti, Japan, Kinu i druge zemlje. Trump je prilikom susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom rekao kako je siguran da se ta tema može riješiti u razgovorima između SAD-a i Japana. To već zvuči mnogo pomirljivije nego izjave njegovih savjetnika.

Trump je također prijetio da će tvrtke koje imaju svoje proizvodne pogone u Meksiku, morati plaćati visoke carine ako te proizvode žele prodavati u SAD-u. U jednom intervjuu je i izrijekom spomenuo BMW koji planira pogon u Meksiku. Minhenski proizvođač automobila je odgovorio kako je njihov najveći pogon u čitavom svijetu upravo u SAD-u. Moraju li njemačke tvrtke biti zabrinute?

Izjave nove američke vlade se doista tiču njemačkih tvrtki, ali mi stalno naglašavamo kako je Njemačka izuzetno važan partner Sjedinjenim Državama i kad je riječ o trgovini, investicijama i radnim mjestima. Njemačke tvrtke su u SAD uložile oko 225 milijardi dolara i stvorile 672 tisuće radnih mjesta - polovica od toga je u proizvodnji. U proteklih sedam godina su njemački proizvođači automobila učetverostručili svoju proizvodnju u SAD-u i od tih "njemačkih automobila Made in USA" se polovica onda i izvozi.

Nova američka vlada se izjasnila kako želi ojačati proizvodnju u zemlji i njemački model tu može biti atraktivan primjer za političare obje strane. Osim toga, njemački sustav dualnog obrazovanja u SAD-u također može biti primjer, a poduzeća mogu pokazati kako su obrazovali stručnu radnu snagu za nove tehnologije.

Jedna od prvih Trumpovih odluka je bila ona o suspenziji članstva SAD-a u TPP-u. Predstavnik njemačkoga gospodarstva u Washingtonu ipak upozorava: još se ne nazire neka jasna gospodarska politika.

Možete li Vi iz dekreta, najava i brojnih Trumpovih tweetova zaključiti nekakvu dosljednu gospodarsku strategiju?

Još je prerano za to. Još nisu svi dijelovi administracije preuzeli svoju dužnost, a još nema niti mnogo dekreta koji se tiču gospodarstva, ako se izuzme onaj o TPP-u. U predizbornoj borbi je Trump istaknuo čitav niz svojih prioriteta: trgovinsku razmjenu, reformu poreza, deregulaciju i modernizaciju infrastrukture. Nakon izbora je najavio kako još jednom želi pregovarati o sporazumu NAFTA, dakle sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a, Kanade i Meksika. Moramo pričekati da vidimo što to zapravo znači. Možda je i vrijeme da se aktualizira taj sporazum postignut još prije 23 godine i da se u njega uvrste teme koje tada još nisu bile toliko aktualne, na primjer sve što je vezano s digitalnom trgovinom.

Ali novi pregovori ne bi trebali ugroziti postojeće lance isporuka koje teku između te tri zemlje. Svaki dolar u robi koju Meksiko isporuči SAD-u u sebi nosi 40 centi američkih dijelova i poluproizvoda. Traperice se možda i šiju u Meksiku, ali su od pamuka koji je uzgojen u SAD-u. Zato je u interesu svih zemalja NAFTA da zadrže slobodnu trgovinu.

I čelnici njemačkih tvrtki, od Dietera Zetschea iz Daimlera pa do Johna Cryana iz Deutsche Banka, često naglašavaju važnost otvorenih granica i slobodne trgovine. Ali istovremeno izbjegavaju jasnu kritiku Trumpove politike i njegovih najava. Zašto su tako suzdržani?

Trumpova vladavina traje tek mjesec dana. Njegova momčad zadužena za trgovinu još nije niti potvrđena od Senata, s izuzetkom savjetnika koje on može samostalno imenovati. Trenutno ima jedva nekih konkretnih prijedloga na stolu koji bi se onda mogli komentirati. Mi ćemo se i dalje zalagati za slobodnu i otvorenu trgovinu. Ali moramo pričekati da vidimo što će uopće predložiti nova američka vlada. I tek onda povesti otvoreni razgovor s našim američkim partnerima.

Piše: Andreas Becker/DW
25.02.2017. 12:46:00
http://metro-portal.hr/njemacke-tvrtke-jos-cekaju-odluke-trumpa/103334/