Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2008. 01:45:25

Njemačka u Baselu čeka Hrvatsku

‘Elf’ na krilima Ballacka, Schweinsteigera i Klosea pobijedio Portugal i plasirao se u polufinale

Michael Ballack zabio je treći pogodak nakon prekršaja nad Ferreirom i pogreške Ricarda
Michael Ballack zabio je treći pogodak nakon prekršaja nad Ferreirom i pogreške Ricarda (Reuters)

Njemačka je prvi polufinalist Europskog prvenstva. Izabranici Joakima Löwa svladali su 3-2 Portugal te u polufinalu čekaju boljeg iz današnjeg dvoboja Hrvatske i Turske.

Poklonici nogometa već su prežalili Njemačku, posebno nakon što je obznanjeno da će Njemačka igrati bez ključnog igrača veznog reda Torstena Fringsa kojemu je puknulo rebro. No, bila je to ona stara, jaka, moćna i čvrsta Njemačka, kakvu smo navikli gledati. Definitivno je iznenadila uljuljane slavom i dosadašnjom igrom Portugalce koji se nisu ni oznojili na terenu a već su gubili 2-0. Pobjedu vrijednu polufinala Elf je izborio na krilima raspoloženih Schweinsteigera, Klosea i Ballacka.

“Izbacili smo najjaču momčad na prvenstvu. Igrali smo za našeg izbornika Löwa.”
S. Schweinsteiger
njemački nogometaš
Svakako je ključni čovjek u pobjedi bio Bastian Schweinsteiger, lik koji je u utakmici s Hrvatskom zaradio crveni karton nakon što je grubo nasrnuo na našeg Jerka Leku. Upravo je on načeo mrežu Portugala u 22. minuti nakon ubačaja Podolskog s desne strane. Pored ‘usnulog’ Pepea natrčao je Schweinsteiger, podmetnuo nogu i Ricardo je prvi put na utakmici morao vaditi loptu iz svoje mreže. Vjerojatno Portugalci nisu izašli iz šoka, a četiri minute kasnije snašao ih je novi.

Petit ruši Metzeldera na tridesetak metara od gola, iskosa s lijeve strane. Schweinsteiger je ubacio, Klose je nadvisio Ferreiru i lakoćom svladao Ricarda. Upravo su prekidi sinoć bila najjače Njemačko oružje, što će se na kraju i pokazati. Nada umire posljednja, a Portugalu ju je u 40. minuti pogotkom donio Nuno Gomes.

“Totalno smo promijenili naš sustav igre i na kraju odigrali fantastičnu utakmicu.”
Michael Ballack
kapetan Njemačke
Cristiano Ronaldo oslobodio se Mertesackera na lijevoj strani, izašao sam pred njemačkog vratara koji mu brani udarac. No, na Lehmannovu nesreću ona se odbija do natrčalog Nuna Gomesa kojem nije bilo odveć teško ubaciti je u mrežu.

Nastavak je ponudio rezultatsku neizvijesnost. Prvi je zaprijetio Portugal u 57. minuti preko Pepea čiji udarac glavom odlazi preko grede.  U 61. minuti stiže kazna. Sinoć najbolji na terenu, Schweinsteiger, ubacio je s lijeve strane, a Ballack skočio više od Ferreire i zabio pored loše istrčalog Ricarda. Poraz je ublažio Postiga u 87. glavom. 

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
20.06.2008. 01:45:25
http://metro-portal.hr/njemacka-u-baselu-ceka-hrvatsku/8887/