Metro-portal.hr

objavljeno 15.03.2013. 14:20:00
WTF NA KVADRAT

Njemačka traži dodatni monitoring kao uvjet ulaska Hrvatske u EU

Nijemcima je očito dosta banana država u Europskoj uniji pa se sada iskaljuju na nama

Njemačka ne vjeruje hrvatskom pravosuđu
Njemačka ne vjeruje hrvatskom pravosuđu (Arhiva)

Njemačka planira zatražiti uvođenje dodatnih klauzula kao uvjet za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije, koje bi sadržavale polugodišnja izvješća o stanju u pravosuđu i borbi protiv korupcije, rekao je predsjednik Europskog odbora njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum (Kršćansko-demokratska unija, CDU) u razgovoru za dnevnik Neue Presse od petka

Posebice na polju pravosuđa i borbe protiv korupcije postoje očiti problemi. Zbog toga se mora trezveno zaključiti da će Hrvatskoj sigurno trebati popratna pomoć nakon ulaska u Europsku uniju', rekao je za Neue Presse Gunther Krichbaum, koji dolazi iz stranke kancelarke Angele Merkel.

Krichbaum, koji je početkom tjedna zajedno s ministrom gospodarstva i vicekancelarom Philippom Roesslerom boravio u Hrvatskoj, nije doveo u pitanje uspješnu ratifikaciju i u preostalim članicama EU-a, pa tako i u Njemačkoj, ali je istodobno naveo uvjete za ratifikaciju.

'Ja polazim od toga da će s 99,5-postotnom sigurnošću ratifikacija biti uspješno provedena. Ali svatko onaj tko Hrvatskoj želi dobro, mora imati i interesa u tomu da se i nakon ulaska Hrvatske u EU dogovore, najvjerojatnije u polugodišnjem ciklusu, kontrolni mehanizmi', rekao je Krichbaum.

Kako piše Neue Presse iz Hannovera, 'alarmantne i krizne vijesti o neodrživom stanju kakve trenutno dolaze iz Rumunjske i Bugarske' se 'ne bi smjele' ponoviti i u slučaju Hrvatske. O naumu Njemačke su već, kako se navodi, 'alarmirani' diplomati u Berlinu i Bruxellesu.

15.03.2013. 14:20:00
http://metro-portal.hr/njemacka-trazi-dodatni-monitoring-kao-uvjet-ulaska-hrvatske-u-eu/77059/