Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2010. 20:08:00
ISTRAŽIVANJE

Njemačka: Što su mladi muslimani veći vjernici to su nasilniji

Istraživanje još nije službeno objavljeno iako je do njega došla njemačka agencija dpa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Što je mladi musliman u Njemačkoj veći vjernik, to je vjerojatnije da će pribjeći nasilju, zaključak je novog istraživanja koje je financirala njemačka vlada.

Istraživanje, koje se temelji na razgovorima s 45.000 dječaka i djevojčica u dobi od 14 do 16 godina, pokazalo je također da su podcjenjivanje žena i sklonost prema nasilnim video i kompjutorskim igricama među mladima usko povezani s posjećivanjem džamija.

Istraživanje je usporedilo kršćane i muslimane. Još neobjavljeno istraživanje do kojega je u subotu došla njemačka agencija dpa zajednički su proveli ministarstvo unutarnjih poslova i kriminološki istraživački institut KFN iz Hannovera.

Autori istraživanja u zaključku navode da bi se ti rezultati mogli objasniti teorijom Raufa Ceylana, turskog znanstvenika koji živi u Njemačkoj i proučava religiju, a koji ističe da većina muslimanskih svećenika u Njemačkoj potiče svoje vjernike na konzervativni oblik islama i čuvanje etničkih korijena. Više od polovice njemačkih muslimana, koji čine pet posto populacije, ima turske korijene. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 20:08:00
http://metro-portal.hr/njemacka-sto-su-mladi-muslimani-veci-vjernici-to-su-nasilniji/41871/