Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2012. 12:01:16
PRESEDAN?!

Njemačka sapuna dasku Googleu

Njemačka se sprema donijeti zakon po kojem bi Google, a i Facebook, morali plaćati za komadiće vijesti koje prikazuju ...

Nove nevolje za Google u Europi
Nove nevolje za Google u Europi (Google)

Kad na Google upišete bilo što, dobit ćete tisuće rezultata po jednakoj shemi - naslov, pa onda komadić teksta. E, upravo je taj komadić teksta sporan njemačkim izdavačima, koji su dugotrajnim lobiranjem uspjeli natjerati njemačke vlasti na izradu prijedloga zakona po kojem bi se to trebalo plaćati.

Google u svojim rezultatima pretrage ima nebrojeno mnogo isječaka vijesti s njemačkih portala, a kako istovremeno masno zarađuje od reklama, prema prijedlogu zakona sve bi to trebao platiti. U sličnim bi se nevoljama našao i Facebook, gdje korisnici zapravo postavljaju sadržaj, no kako je Facebook vlasnik sadržaja na svojim stranicama, evo još jedne kasice-prasice koju bi se moglo razbiti.

U slučaju da ste veseli mali bloger koji je napravio istu stvar, a na blogu nemate reklame (što je gotovo pa nemoguće, jer će ih postavljati blogging servis), ne biste trebali platiti ništa.

Zakon se u Bundestagu očekuje u sljedećih nekoliko tjedana, a u slučaju da prođe, ustavni sud u Karlsruheu bit će očito zatrpan poslom.

Google je za sada samo diplomatski izjavio da bi donošenjem tog zakona došlo do opasnog presedana, a na njegovoj strani je i sva sila blogera i internetskih aktivista koji ovu ideju smatraju potencijalno opasnijom od ACTA-e za slobodu interneta.

10.03.2012. 12:01:16
http://metro-portal.hr/njemacka-sapuna-dasku-googleu/69006/