Metro-portal.hr

objavljeno 21.10.2010. 18:14:34
PONOVNO STABILNA

Njemačka je ponovno motor rasta Europe

Njemačka vlada udvostručila je prognoze o rastu BDP-a pa bi najveće europsko gospodarstvo u 2010. trebalo narasti 3,4 posto

Frankfurt, jedno od najvećih svjetskih financijskih središta
Frankfurt, jedno od najvećih svjetskih financijskih središta (Getty Images)

Njemačka je ponovno motor rasta Europe, ustvrdio je u četvrtak ministar gospodarstva Rainer Bruederle, objavivši da je vlada u Berlinu udvostručila prognoze o rastu BDP-a u ovoj godini, a za iduću godinu predvidjela stabilan rast, kao što su objavili mediji dan ranije. Najveće europsko gospodarstvo ove bi godine trebalo ostvariti rast od 3,4 posto dok bi u idućoj rast trebao usporiti na 1,8 posto, kazao je Bruederle.

To predstavlja oštru korekciju ranijih procjena, kojima je vlada u Berlinu u travnju prognozirala rast od 1,4 posto u 2010. i 1,6 posto u 2011. Revidirane brojke sada su više u skladu s prognozama drugih gospodarskih institucija.

''Njemačka je ponovno motor rasta Europe. Nakon što je neko vrijeme bilo u brzom traku, naše gospodarstvo sada je ponovno u preticajnom traku", kazao je Bruederle. Dodao je da će nakon snažnog impulsa od izvoza, domaća potražnja daleko više pridonijeti rastu u idućoj godini.

''Pretpostavljam da će u idućih otprilike pet godina rast biti u visini oko dva posto", prognozira Bruederle. (hina/metro-portal)

21.10.2010. 18:14:34
http://metro-portal.hr/njemacka-je-ponovno-motor-rasta-europe/50091/