Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2009. 18:34:10

Njemačka i Japan zajedno protiv krize

Angela Merkel i Taro Aso usuglasili su se oko stavova prema svjetskoj krizi, recesiji i zaštiti klime.

(Getty Images)

Njemačka i Japan uklonili su nesuglasice o načinu borbe protiv svjetske financijske krize te su najavili pojačanu zajedničku suradnju u borbi protiv recesije ali i na području zaštite klime, priopćeno je u utorak u Berlinu nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i japanskog premijera Taroa Asoa.

"Njemačka je vrlo rano i sveobuhvatno reagirala na financijsku krizu", rekao je Aso nakon razgovora s Merkel. Ukazao je da je Japan po uzoru na Njemačku uveo državnu subvenciju otkupa polovnih automobila u svrhu jačanja automobilske industrije.

"Njemačke su mjere vrlo dobre", reko je Asu koji je uoči summita skupine G20 početkom travnja u Londonu, posvećenog borbi protiv globalne recesije, kritizirao Njemačku da svojim otezanjem primjene nekih mjera otežava situaciju.

Merkel je ukazala na to da je Njemačka investirala 80 milijardi eura za poticanje unutarnje potrošnje.

"Od ovih mjera profitira i Japan i njegova automobilska industrija", naglasila je Merkel. Istaknula je da bi Njemačka i Japan, kao vodeće svjetske sile u zaštiti okoliša, ubuduće mogle pojačano raditi zajedno.

Njemačka je kancelarka najavila i pojačanu suradnju Njemačke i Japana u svrhu postizanja zajedničkog cilja stjecanja stalnog mjesta za obje države u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Za ovaj cilj potoji značajna podrška", rekla je Merkel.

Oboje državnika ukazalo je i na potrebu nastavka pregovora o sjevernokorejskom atomskom programu pri čemu je Merkel ukazala na to da posebice Njemačka, uzimajući u obzir sličnu prošlost razjedinjenosti, želi pozitivno rješenje problematike glede Sjeverne i Južne Koreje.

"Mi ćemo s njemačke strane učiniti sve kako bi podržali proces pomirbe", rekla je Merkel.

Merkel i Asu su izrazili zabrinutost i stanjem u Pakistanu pri čemu je japanski premijer ukazao na to da je Japan već organizirao jednu donatorsku konferenciju za ovu zemlju.

Japanski premijer se u toku poslijepodneva susreo i s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom te je posjetio muzej "Checkpoint Charile" na mjestu nekadašnjeg prijelaza iz Zapadnog u Istočni Berlin. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 18:34:10
http://metro-portal.hr/njemacka-i-japan-zajedno-protiv-krize/17355/