Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2010. 13:44:22
VON DER LEYEN

Njemačka dobiva prvu predsjednicu u povijesti?

Ursula von der Leyen, majka sedmero djece, jedna je od najpopularnijih ministrica u njemačkoj vladi

(Wikipedia)

Njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen isplivala je kao glavna kandidatkinja za nasljeđivanje Horsta Koehlera na mjestu predsjednika države, što je potez koji bi kancelarki Angeli Merkel također omogućio da osnaži potporu posrnuloj vladajućoj stranci CDU.

Izvori iz vladajuće koalicije potvrdili su pisanje nekoliko njemačkih medija da je 51-godišnja ministrica rada, koja bi tako postala prva njemačka predsjednica u povijesti, prvi izbor Angele Merkel za nasljeđivanje Koehlera, koji je u ponedjeljak svojom ostavkom šokirao zemlju.

Ursula von der Leyen, majka sedmero djece, jedna je od najpopularnijih ministrica u njemačkoj vladi.

Njemačkog predsjednika ne bira narod neposrednim glasovanjem, nego takozvani Savezni skup (Bundesversammlung). U jednakom ga omjeru sačinjavaju zastupnici u Bundestagu i izaslanici parlamenata njemačkih saveznih pokrajina. Sjednica Bundesversammlunga najavljena je za 30. lipnja.

Službena nominacija kandidata CDU-a, stranke koja ima veću u saveznom parlamentu, očekuje se do kraja tjedna.

Kao drugi potencijalni kandidati CDU-a za predsjednika države spominju se njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble i predsjednik donjeg doma parlamenta Norbert Lammert.

Ostavka Koehlera, negdašnjeg čelnika MMF-a, bio je još jedan udarac njemačkim demokršćanima kojima je potpora pala na najnižu razinu u posljednjih pet godina.(hina/metro-portal)

02.06.2010. 13:44:22
http://metro-portal.hr/njemacka-dobiva-prvu-predsjednicu-u-povijesti/41590/