Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2010. 20:07:42
POKUŠAJ POMOĆI

Njemačka crkva otvorila liniju za žrtve svećenika pedofila

Rimokatolička crkva u Njemačkoj priopćila je da je otvorila telefonsku liniju za pomoć žrtvama svećenika pedofila

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)

Biskup Stephan Ackermann izjavio je da je ova telefonska linija uvedena u sklopu napora Crkve da se rasvijetle slučajevi zlostavljanja i da se počinitelji pozovu na odgovornost.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi osigurali da se seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi više nikada ne dogodi", rekao je Ackermann na tiskovnoj konferenciji u Trieru na zapadu Njemačke. "Zlostavljanje djece je užasan zločin" i oni koji su krivi za to trebaju priznati, kazao je.

"Seksualno zlostavljanje više se ne smije tretirati kao tabu tema. Svi mi moramo naučiti kako otvoreno razgovarati o tome", dodao je biskup.

U Njemačkoj je više od 250 katolika zabilježilo navodne slučajeve zlostavljanja, od kojih su se većina događala u katoličkim internatima prije nekoliko desetljeća.

Taj bi skandal mogao naštetiti Crkvi budući da je ispitivanje javnog mišljenja provedeno za magazin Stern pokazalo da 19 posto od oko 25 milijuna njemačkih katolika razmišlja o napuštanju Crkve kao odgovor na zlostavljanja djece.

Ackermannova biskupija priopćila je u ponedjeljak da je prijavljeno 20 svećenika za zlostavljanja između 1950. i 1990. Od tog broja, 10 svećenika je mrtvo, dva su u mirovini, a pet slučajeva zaprimilo je tužiteljstvo. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 20:07:42
http://metro-portal.hr/njemacka-crkva-otvorila-liniju-za-zrtve-svecenika-pedofila/36761/