Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2010. 19:05:49
GRČKA KRIZA

Njemačka će osloboditi sredstva za Grčku do petka

Angela Merkel izjavila je u nedjelju da će nastojati da Njemačka do petka oslobodi sredstva za pomoć Grčkoj

(Getty Images)

Obraćajući se novinarima u Bonnu, njemačka kancelarka je pozdravila oštre mjere štednje koje je objavila grčka vlada i kazala da će prijedlog zakona koji mora odobriti njemački parlament za sudjelovanje Berlina u paketu kredita za spas Grčke predstaviti svojoj vladi u ponedjeljak. Također je istaknula kako će nastojati da njemački parlament do petka prihvati odluku potrebnu da se oslobode sredstva za pomoć, izvijestila je agencija Associated Press.

Njemačka kancelarka je pohvalila programa mjera štednje koji je iznijela grčka vlada kao "jedini način" da se euro održi stabilnim.

"Mislim da je to jedini način na koji možemo vratiti stabilnost eura", rekla je i ocijenila da uvjeti koje su postavili Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fornd predstavljaju "visoko kvalitetan" i "održiv" program, prenijela je agencija dpa.

U Berlinu je njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle nedjelju najavio da će Njemačka u ponedjeljak prije odluke o svom doprinosu "pozorno ispitati" sporazum između Grčke, Europske unije i MMF-a o financijskoj pomoći Ateni.

U svom priopćenju ministar gospodarstva ističe kako očekuje da Grčka brzo i vjerodostojno provede reformske mjere koje je pristala primijeniti.

"Analize koje smo sada dobili jasno pokazuju divovsku i dugo odgađanu potrebu provedbe fiskalnih reformi u Grčkoj", rekao je Bruederle čija je Liberalna stranka, koalicijski partner u vladi Angele Merkel, bila posebno oprezna glede njemačkog uključivanja u pomoć Grčkoj.

"Upravo kao što će se Njemačka i njemački građani angažirati za stabilnost eurozone, ja sada očekujem isto to od grčke vlade: da brzo, odlučno i vjerodostojno implementiraju svako slovo zakona o fiskalnim reformama", rekao je. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 19:05:49
http://metro-portal.hr/njemacka-ce-osloboditi-sredstva-za-grcku-do-petka/39131/